De Munchkin

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

De Munchkin

De munchkinkat is bijzonder: net zoals een teckel (of een corgi) heeft ze zeer korte poten, tot wel een derde korter dan andere katten. Dat is eigenlijk toe te schrijven aan een vorm van dwerggroei, ook wel ‘achondroplasie’ genoemd, die enkel invloed heeft op de poten, maar niet de rest van het lichaam. Je hebt deze kattensoort in alle kleuren en zowel met kort als lang haar.

DE LEGENDE

Alle munchkinkatten stammen rechtstreeks af van een achtergelaten straatkat, Blackberry genaamd. Ze werd in 1983 in Louisiana onder een vrachtwagen gevonden. Haar nieuwe baasje, Sandra, was verrast dat sommige van de kittens ook met korte poten geboren werden. Een van hen, Toulouse, gaf deze afwijking op haar beurt door en zo is een nieuw ras ontstaan. Het nieuwe kattenras is dus niet door menselijk toedoen ontstaan, maar gewoon door een genetische vervorming. Het ras is nog niet zo wijd verspreid want er worden er bijvoorbeeld maar 50 per jaar geboren in Frankrijk. In België worden ze nu ook op kleine schaal gekweekt.

ALS HUISDIER

De munchkin behoudt heel zijn leven een kittenkarakter. Ze is grappig, slim en speels, en ze vraagt veel liefde. Ze houdt er helemaal niet van om alleen te zijn. Ze is dus heel sociaal met haar baasjes, met de kinderen en andere huisdieren. Maar opgepast, buiten verdedigt ze zich minder goed tegen andere vijandige katten en honden. Haar korte poten maken het moeilijk voor haar om te springen en klimmen. Dus je voorziet best klimpalen die lager zijn dan 1,60m. Een grappig detail: als ze op haar achterpoten zit, lijkt ze wel een kangoeroekat.

HET PORTRET

Het paspoort van onze Munchkin is bijzonder indrukwekkend voor een kat:Portret Munchkin

WIST JE DATJE …

Herinner je nog de film ‘De tovenaar van Oz’? De heldin, Dorothy, komt terecht in het land van vriendelijke dwergen: de Munchkins … Het zijn deze kleine personages waarop de naam van het kattenras gebaseerd is. En Munchkin is ook de naam van een mysterieus kaartspel met verschillende varianten dat rollenspellen parodieert.