Accessoires voor jouw legkip

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Accessoires voor jouw legkip

Kippen brengen veel leven in je tuin, maar zonder schuilplaats waar ze rustig kunnen slapen, eitjes leggen of broeden voelen ze zich niet in topvorm. We gidsen je alvast doorheen de belangrijkste accessoires om je kip een goede thuis te geven!

KIPPENHOK

Het kippenhok zelf moet niet gigantisch zijn. Maar buiten heb je wel wat meer plaats nodig, want daar leven de kippen daadwerkelijk, eten ze en maken ze zich schoon. Als ze in een afgesloten ruimte blijven, raden we een oppervlakte van minimaal 5m² per kip aan en een afrastering van 1,20 m zodat ze niet weg vliegen.

Elke handige harry kan een kippenhok bouwen, maar opgelet, je moet welbepaalde regels respecteren. Ideaal voor hun buitenruimte is 10m² tot 20m² buitenoppervlakte per kip om hun parcour een beetje te laten variëren. Sluit één gedeelte van de omheining steeds af en open een ander zodat het gras daar weer kan groeien.

TIP: Heb je een kleine tuin? Dwergkippen hebben minder plaats nodig dan andere rassen.

Je plaatst het kippenhok best op een rustige plek in de tuin, beschermd tegen tocht en uit de zon (gedeeltelijk). Bij voorkeur ook naar het oosten georiënteerd op een droge bodem. Onze kippetjes zitten immers niet graag met hun pootjes in de modder. Ze houden meer van een stoffige omgeving, waar ze kunnen krabbelen en scharrelen. Plaats het kippenhok niet te ver weg van het huis zodat het makkelijk bereikbaar blijft.

Vertrouw je liever op een professional? Bestel je model naar keuze dan eenvoudigweg in één van de Tom&Co winkels. Ook voor de zitstok, de nestkast en een drinkbak kan je in onze winkels terecht voor meer informatie.

KUIKENTJES

Om te voorkomen dat je kip haar eigen eieren bevuilt, voorzie je in het hok best een aparte legplaats. Dat is makkelijk om te maken. Je legt simpelweg een namaak-ei van kalk of plastic waar jij wilt en de kip zal automatisch deze plek als haar ‘broedplaats’ beschouwen. Er bestaan echter ook hokken met een legbakje, waarin je zo’n namaak-ei legt.

Laat ook de échte eieren niet te lang liggen, anders is de kans groot dat je kip broeds wordt. Tenzij je natuurlijk graag kuikentjes wilt. Let wel op, kuikentjes vragen extra aandacht en zorg en je hebt aangepaste accessoires nodig. Meer weten? Vraag gerust raad aan onze medewerkers.

ONDERHOUD

Veel onderhoud vraagt een kip niet. Belangrijk is wel om een routine in te voeren, want daar zijn ze gek op! Haal ze ‘s ochtends naar buiten, voed ze en ververs hun water. En ‘s avonds laat je ze terug naar binnen. Enkele extra tips:

   • Vervang eenmaal per week de bodembedekking en krab hierbij de bodem goed schoon. 
   • Behandel het hok om de twee maanden met natuurlijke insecticide of diatomeeënaarde.
   • Bedek de bodem met houtzaagsel en zand om te vermijden dat hun uitwerpselen aan de grond blijven kleven. Ze zullen er dol op zijn!
   • En maak eenmaal per jaar, het liefst vóór de winter, het hele hok schoon.

ACCESSOIRES

Voor het overige blijft een nieuwe kip gewoonlijk gezond, dus dat is makkelijk. Evenals de andere voorzieningen: wanneer er genoeg plaats en ruimte is om wat te scharrelen, voldoende water, aangepaste voeding en wat gras en aarde, heeft je kip alles wat ze nodig heeft om gelukkig te zijn!

Gerelateerd advies