Zoek een winkel

Jouw legkip: do do's over hun voeding en hok

  • + 900 medewerkers
  • + 158 winkels
  • + 7.000 producten

Jouw legkip: do do's over hun voeding en hok

Jouw nieuwe gezinslid vraagt om wat onderhoud, een plek om goed te leven en lekkere graantjes te pikken.

De do's and dont's omtrent jouw legkippen op een rijtje.

VOEDING

Aan de voedselbehoeften van jouw legkip voorzie je in de eerste plaats door ze een speciale legkorrel te geven. Er is een rijk aanbod aan goede voeding die je dagelijks dat verse eitje bezorgt – met louter keukenafval kom je er helaas niet. Kijk maar naar de ‘oerkip’: die haalt om eieren te leggen haar broodnodige calcium, vitamines, mineralen en aminozuren uit insecten, en zogauw je een paar kippen houdt, is daaraan een tekort. Oplossing: bijvoederen met een legkorrel.

BESCHUTTING

Daarnaast moet je natuurlijk de nodige ruimte voorzien (minimum 5m² per kip)– zonder echte tuin begin je beter niet aan een kip. Een hok of stevige afsluiting (minimum 1,20 meter hoog om te vermijden dat je kip gaat ‘vliegen’) kan je zelf maken, maar ook kant-en-klaar kopen. De voorwaarden zijn alleszins dat je kip beschut moet kunnen leven, dus uit de volle zon in de zomer, en uit de grootste koude in de winter. En je kip heeft een stok nodig, want ze zal hoog willen slapen. Met de kippen op stok dus!

BROEDPLAATS

Om te voorkomen dat je kip haar eieren bevuilt, voorzie je in het hok een aparte legplaats. Dat is makkelijk om te maken. Je legt waar jij het wilt simpelweg een namaak-ei van kalk of plastic en de kip zal dat automatisch als haar ‘broedplaats’ beschouwen. Er bestaan echter ook hokken met een legbakje, waarin je zo’n namaak-ei legt. Natuurlijk laat je de échte eieren niet te lang liggen, anders is de kans groot dat de kip broeds wordt, en dat is de bedoeling niet.

Voor het overige blijft een nieuwe gezonde kip gewoonlijk gezond, dus dat is makkelijk. Evenals de andere voorzieningen: wanneer er genoeg plaats en ruimte is om wat te scharrelen, voldoende water en wat gras en aarde, heeft je kip alles wat ze nodig heeft.

Gerelateerde producten: