Wanneer neem je een haan?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Wanneer neem je een haan?

Meestal staat de haan bovenaan de hierärchie binnen een kippenhok als een echte "man".

Maar de pikorde durft ook al eens door een hen te gebeuren. Emancipatie blijft niet achter bij onze kippen!

HOEVEELHEID

Eens je een drietal kippen houdt (en daarvoor dus ook de nodige plaats hebt), koop je best een haan. Die houdt de kippen rustiger, want zo komt de natuurlijke pikorde makkelijker tot stand. Hou bij het aantal kippen steeds rekening met de plaats die ze innemen in het kippenhok. Vraag daarvoor gerust raad aan onze medewerkers.

PIKORDE

Wat houdt die pikorde precies in? Je merkt ze op bij kippen die géén haan hebben. Wanneer je dan in hun omgeving komt, gaan de kippen ‘drukken’ omdat ze denken dat de méns de haan is. Met andere woorden: ze steken hun achterste omhoog en gaan zo gehoorzaam aan de haan in paarhouding staan.

Dat gedrag wordt vaak fout geïnterpreteerd door de mens, die in zijn kip een gehoorzaam huisdier vermoedt dat graag gestreeld wil worden. Niks daarvan: de kip gaat simpelweg stil zitten en in paarhouding staan omdat ze aan het natuurlijke leiderschap van de haan wil gehoorzamen.

Het feit dat je je kippen overdag rustiger houdt met een haan heeft echter ook een keerzijde. Een haan kraait in principe bij het ochtendgloren, dus wees er beter zeker van dat je buren dat oké vinden. Je mag ook slechts één haan per hok houden. Er kan maar één het leiderschap hebben, zo niet strijden ze tot de dood.

Gerelateerde producten: