Wat heb je nodig voor je schapen en geiten?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Wat heb je nodig voor je schapen en geiten?

Wil je een stukje van het platteland naar je tuin brengen? Dat kan en je hoeft daarom niet alleen een kippenren te installeren.

Ook geiten & schapen kunnen je tuin opvrolijken! Ontdek hier hoe ze dat doen.

PASPOORT

Vandaag dromen we weer allemaal van het harmonieuze plattelandsleven. Naast kippen, zijn ook schapen en geiten erg in trek. Maar laten we beginnen bij het begin. Om in regel te zijn met de wetgeving moet iedereen die ook maar één schaap of één geit heeft, zich registeren bij DGZ (Vlaanderen) of ARSIA (Wallonië, Brussel). Elk dier moet namelijk geïdentificeerd kunnen worden en krijgt daarom twee ringen met het beslagnummer (één in elk oor).

TIP: let er bij aankoop van een lam of jong geitje op dat het ‘geringd’ is, want anders moet u dat op eigen kosten doen. Hier vind je een mooi overzicht van de verschillende stappen en kan je het dier zelfs via de site registreren:

      • ARSIA: 2 Allée des Artisans, 5590 Ciney – www.arsia.be
      • DGZ: www.dgz.be

HABITAT

Net als geiten vertoeven ook schapen het liefste in gezelschap. Hou daar rekening mee en overweeg een vriendje. Voor twee dieren volstaat een oppervlakte van ongeveer 25 are. Voorzie zeker een afsluiting van 1m hoog als je niet wil dat je dieren plots bij de buren zitten. Het gras is immers altijd groener aan de overkant. Let op met traliewerk als je een schaap met hoornen hebt!

HET WEER

De dieren moeten zich ook kunnen beschermen tegen de zon en regenweer. Schapen kunnen weliswaar goed tegen de kou, maar minder tegen vochtigheid. Ze kunnen er zelfs ziek van worden. Hou er over het algemeen dus rekening mee dat schapen eerder lage dan hoge temperaturen verkiezen. Na hun scheerbeurt kunnen ze zelfs een zonneslag krijgen of alsnog oververhit geraken (ze worden ook geschoren om hen tegen de warmte te beschermen).

Geiten hebben een nog dunnere vacht, wat hen nog gevoeliger maakt voor vochtigheid. Maak de ingang van hun schuilplaats tegen de windrichting in. In hun hok kan je ook een drinkbak zetten (in de winter bevriest het water zo minder snel) en het hooi stockeren. Opgelet, leg het hooi niet op de grond, maar lekker hoog en droog. Nu en dan een beetje vers stro… En klaar is Kees. Vergeet ook niet dat dieren – net als wij – graag verkoeling zoeken in de schaduw op warme zomerdagen.

VOEDING

Hun lievelingskost, van schapen en geiten, is een heerlijke portie vers gras. Je deelt hun weide daarom het beste op en verplaatst de dieren naar een ander deel als ze het gras op hun stuk hebben opgegeten. Maar let op: vers gras alleen volstaat niet. Ze hebben ook verschillende oligo-elementen nodig, die ze uit speciaal voor hen ontwikkelde voeding halen.

Schapen en geiten hebben in elk seizoen sowieso een zoutblok en een bak met vers water nodig. Ze kunnen drinken als geen ander, tot wel vijf à zes liter water per dag! In de winter eten ze hooi, aangevuld met een speciale voeding die je in de Tom&Co winkel bij jou in de buurt vindt.

Wist je trouwens dat ook schapen een biologische klok hebben? Ze eten graag op vaste tijdstippen. En mocht je dat al eens vergeten, dan roepen ze je met hun geblaat wel even tot de orde van de dag. Beter voorkomen dan genezen, dus. Ook je buren zullen dat op prijs stellen!

DIERENARTS

Teken en luizen zijn geduchte tegenstanders, want ze tasten de gezondheid van schapen en geiten aan. De parasieten spelen maar wat graag verstoppertje in de dikke laag schapenwol. We raden daarom aan om schapen en geiten in het voor- en najaar tegen parasieten te behandelen.

Hou voor alle zekerheid ook de uitwerpselen in de gaten. Heeft een dier last van diarree? Behandel het dan zo snel mogelijk, want een te rijk grasland kan de oorzaak zijn. Controleer ook regelmatig of de tepels niet geïnfecteerd zijn. Komt een dier niet als het voedertijd is, hoort u hem knarsetanden of herkauwt hij niet? Dan mag je er doorgaans van op aan dat er iets aan de hand is.

VERZORGING

Een schaap moet één keer per jaar geschoren worden, meestal in de lente. Daarnaast is een goede pedicure een absolute must, want de poten zijn behoorlijk gevoelig. Maak regelmatig het hok proper en mest alles mooi uit.

Behandel je dieren in het voor- en najaar tegen interne en externe parasieten. Waarom? Een schaap maait je gras razendsnel, grondig én vooral geluidloos. Wedden dat je buren dat waarderen? Als je hen je grasmachine af en toe eens uitleent, vergeven ze je misschien zelfs het geblaat!

Schapenmest is bijzonder rijk aan kalium, maar hij moet wel goed afgebroken zijn, want anders verbrandt hij zowaar de wortels van de planten. Denk eraan: goed verteerde schapenmest  is de ideale bemesting voor je moestuin.

Gerelateerde producten: