Zin om kippen in huis te halen?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Zin om kippen in huis te halen?

Steeds meer mensen in de stad halen kippen in hun tuin, ook al is die maar klein. Ze bieden elke dag verse eieren, ze zijn zelfstandiger dan honden, grappig om naar te kijken en bovendien recycleren ze een deel van het afval. Handig toch? Maar hoe begin je aan dit avontuur?

RASSEN

Belangrijk is om de starten met uitzoeken welke kippen je wilt en hoeveel. Je neemt best altijd minimum twee kippen. Het zijn groepsdieren die isolement en eenzaamheid maar moeilijk verdragen. Twee tot drie kippen leggen 130 tot 150 eieren per jaar. Dat kan al tellen voor een gezin van vier. Legkippen, sierkippen, dwergkippen... soorten zijn er genoeg. 

WEETJE: Kippen ouder dan drie jaar leggen aanzienlijk minder eieren. En vanaf acht jaar helemaal niets meer. Je vernieuwt je kippenfamilie dus best om de 3 jaar. Gun de oude een welverdiend pensioen want de stevigste kippen kunnen zelfs 15 jaar en ouder worden!

Alles hangt af van wat je zoekt. Als je elke ochtend van lekker verse eieren houdt, weet dan dat bepaalde soorten productiever zijn, zoals bijvoorbeeld de Marans. Om te vermijden dat je kippen op het einde van de herfst geen eieren meer produceren, kies je beter winterlegkippen, zoals de Gâtinaise of de Brahma.

VOORDELEN

Naast het aanbieden van lekkere eitjes voor tijdens het ontbijt, hebben kippen ook nog andere voordelen:

      • Ze doen je afvalberg slinken: één enkele kip kan boven op de granen die ze eet tot 150 kg organisch afval per jaar consumeren, dat ze vervolgens in heerlijk verse eieren recycleert. Superecologisch! Bepaalde steden in België bieden de inwoners overigens gratis kippen aan als voorbeeld voor de buurt.
      • Ze maken komaf met kruipende insecten: zoals wormen, slakken en zelfs veldslangen.

EEN HAAN OF NIET

Om eieren te leggen, hebben kippen geen haan nodig.Ook al denken veel mensen dit, het klopt niet. Je hoeft dus niet per se ‘s ochtends door hanengekraai gewekt te worden. Een haan biedt het voordeel dat hij orde op zaken stelt en een hiërarchie laat gelden.

SAMENLEVEN

In tegenstelling van wat je zou denken vormen katten geen enkel probleem voor kippen. Honden daarentegen, dat hangt af van hun ras (voorzichtig met jachthonden) en hoe ze als puppy sociaal werden gemaakt. Het baasje moet duidelijk maken dat hij een nauwe band heeft met de kippen zodat de hond begrijpt dat ze geen kant-en-klare maaltijd zijn!

TIP: haal je kippen ‘s nachts altijd binnen om ze te beschermen tegen roofdieren!

AANKOPEN BIJ T&C

Wist je dat je je kippetjes gewoon bij Tom&Co kan kopen? Wij halen ze rechtstreeks uit de befaamde Ferme de Beaumont. Ze hebben daar sinds 1962 een passie en respect voor dieren. We hebben dus de absolute garantie dat elke kip ter plaatse wordt gefokt op grote lappen grond in de goede buitenlucht van Normandië. Ze worden ingeënt, vertroeteld en in de beste omstandigheden vervoerd op een bedje van stro in speciaal ontworpen verluchte houten boxen. U kan steeds meer advies vragen en uw bestelling plaatsen in de winkel van uw keuze!

Gerelateerde producten: