Zoek een winkel

Zin om kippen in huis te halen?

 • + 900 medewerkers
 • + 158 winkels
 • + 7.000 producten

Zin om kippen in huis te halen?

Steeds meer mensen in de stad halen kippen en een kippenhok in hun tuin, ook al is die maar klein.

Maar hoe begin je aan dit avontuur?

Ze bieden elke dag heerlijk verse eieren, ze zijn zelfstandiger dan honden, grappig om naar te kijken en bovendien recycleren ze een deel van het afval. Handig toch? Maar wat hebben we nodig om ze een thuis te bieden?

RUIMTE

Het kippenhok moet niet gigantisch zijn. Maar buiten heb je wel wat meer plaats nodig, want daar leven de kippen daadwerkelijk, eten ze en maken ze zich schoon. Als ze in een afgesloten ruimte blijven, raden we een oppervlakte van minimaal 5m² per kip aan en een afrastering van 1,20m zodat ze niet weg vliegen.

TIP: Dwergkippen hebben minder ruimte nodig dan andere rassen.

Je plaatst het kippenhok best op een rustige plek in de tuin beschermd tegen tocht en bij voorkeur naar het oosten georiënteerd op een droge bodem, want onze kippetjes zitten niet graag met hun pootjes in de modder. Ze houden veel meer van een stoffige omgeving, waar ze kunnen krabbelen en scharrelen. Plaats het kippenhok niet te ver weg van het huis zodat het makkelijk bereikbaar blijft.

DO IT YOURSELF

Elke handige harry kan een kippenhok bouwen, maar opgelet, want voor de zitstok, de nestkast, drinkbak en verluchting moet je welbepaalde regels respecteren. Vertrouw je liever op een professional? Bestel je model naar keuze dan eenvoudigweg in één van de Tom&Co winkels. Ideaal voor hun buitenruimte is 10m² tot 20m² buitenoppervlakte per kip om hun parcours te laten variëren. Sluit één gedeelte van de omheining en open een ander zodat het gras weer kan groeien.

TIP: haal je kippen ‘s nachts altijd naar binnen om ze te beschermen tegen roofdieren zoals katten, vossen, loslopende honden en steenmarters.

VOORDELEN

   • Ze doen je afvalberg slinken. Eén enkele kip kan boven op de granen die ze eet tot 150 kg organisch afval per jaar consumeren, dat ze vervolgens in heerlijk verse eieren recycleert. Superecologisch! Bepaalde steden in België bieden de inwoners overigens gratis kippen aan als voorbeeld voor de buurt.
   • Ze maken komaf met een hele reeks kruipende insecten zoals wormen, slakken en zelfs veldslangen. 100% natuurlijk!

SOORTEN

Je neemt best altijd minimum twee kippen. Het zijn groepsdieren die isolement en eenzaamheid maar moeilijk verdragen. Twee tot drie kippen leggen 130 tot 150 eieren per jaar. Dat kan al tellen voor een gezin van vier. Legkippen, sierkippen, dwergkippen... soorten genoeg. Alles hangt af van wat je zoekt. Als je elke ochtend van lekker verse eieren houdt, weet dan dat bepaalde soorten productiever zijn, zoals de Marans.

HAAN

Je hebt geen haan nodig voor eieren. Ook al denken veel mensen dit, het klopt niet. Om eieren te leggen, hebben kippen geen haan nodig. Om kuikens te krijgen dan natuurlijk weer wel. Je hoeft dus niet per se ‘s ochtends door hanengekraai gewekt te worden. Een haan biedt dan weer wel het voordeel dat hij orde op zaken stelt en een hiërarchie laat gelden.

ONDERHOUD

Veel onderhoud vraagt een kip niet. Voer een routine in, want daar zijn ze gek op! Haal ze ‘s ochtends naar buiten, voed ze en ververs hun water. En ‘s avonds terug naar binnen. Enkele extra tips:

   • Vervang eenmaal per week de bodembedekking en krab hierbij de bodem goed schoon. Behandel het hok om de twee maanden met natuurlijke insecticide of diatomeeënaarde.
   • En maak eenmaal per jaar, het liefst vóór de winter, het hele hok schoon.
   • Bedek de bodem met houtzaagsel en zand om te vermijden dat hun uitwerpselen aan de grond blijven kleven. Ze zullen er dol op zijn!

VOEDING

Ze eten ongeveer 100g tot 140g korrels per dag (afhankelijk van hun grootte en ras). In onze Tom&Co winkels vind je een ruim assortiment. Maar ze eten ook plantaardige eetresten (behalve schillen van citrusvruchten, bananen, aardappelen, prei en uien). Goed nieuws dus voor je afvalberg en het behoud van onze planeet!

Tip: Geef ze ook ‘grit’, dat zijn speciale kiezels die hen alles wat ze in hun spiermaag binnenkrijgen helpen te malen.

COMBI KIP + KAT&HOND

In tegenstelling van wat je zou denken vormen katten geen enkel probleem. Met honden daarentegen, dat hangt af van hun ras (voorzichtig met jachthonden) en hoe ze als puppy sociaal werden gemaakt. Het baasje moet duidelijk maken dat hij een nauwe band heeft met de kippen zodat de hond begrijpt dat ze geen kant-en-klare maaltijd zijn!

WEETJES

   • Om te vermijden dat je kippen op het einde van de herfst geen eieren meer produceren, kies je winterlegkippen, zoals de Gâtinaise of de Brahma.
   • Kippen ouder dan 3 jaar leggen aanzienlijk minder eieren. En vanaf 8 jaar helemaal niets meer. Je vernieuwt je kippenfamilie dus best om de 3 jaar. Geef de oude weg of houd ze bij en gun ze een welverdiend pensioen. De stevigste kippen kunnen zelfs 15 jaar en ouder worden!

AANKOPEN

Wist je dat je je kippetjes gewoon bij Tom&Co kan kopen? Wij halen ze rechtstreeks uit de befaamde Ferme de Beaumont. Ze hebben daar sinds 1962 een passie en respect voor dieren. We hebben dus de absolute garantie dat elke kip ter plaatse wordt gefokt op grote lappen grond in de goede buitenlucht van Normandië. Ze worden ingeënt, vertroeteld en in de beste omstandigheden vervoerd op een bedje van stro in speciaal ontworpen verluchte houten boxen. U kan steeds meer advies vragen en uw bestelling plaatsen in de winkel van uw keuze!

Gerelateerde producten: