Ah, zoek je ruzie!?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Ah, zoek je ruzie!?

Honden zijn van nature geen vechtersbazen. Als ze in elkaars haren vliegen hebben ze een goede reden. Als een hond ongegrond geweld vertoont, dan heeft hij waarschijnlijk een geestelijke stoornis. Wat kan er nog een reden zijn om hem de kast op te jagen?

ZIJN TERRITORIUM

Een beetje pipi hier, een beetje daar:

  • Mannetjes bepalen de ruimte waarin ze leven, zich voeden en reproduceren.
  • Ze maken hun naam, kondigen deze aan bij mogelijke indringers en als hun baasje hen niet achternajaagt dan zal hij het heft in eigen handen nemen, ook al betekent dit geweld gebruiken.
  • Ze zijn in staat om door te snuffelen de leeftijd of fysieke conditie te kennen van het dier dat voor hen zijn poot heeft opgeheven en kunnen zelfs het moment van de gebeurtenissen bepalen!
  • Hoe meer urine er van andere mannetjes is, hoe meer ze weten dat ze het grondgebied moeten delen (parken, wandelplaatsen, enz.), maar het huis van hun baasje of hun tuin delen ze niet!

ZIJN NEST

Voor het vrouwtje is het verdedigen van haar territorium haar familie verdedigen. Ze blaft alleen maar om de echte leiders voor gevaar te waarschuwen. Ze is des te waakzamer als het baasje een man is, omdat hij zijn eigen gevoel van territorialiteit overdraagt.

Voor haar is het vinden van geboorteplaatsen belangrijk. Alles wat gebruikt kan worden als knusse nestjes wordt een potentiële thuis voor de kleintjes.

Als een ander teefje haar holletje binnenkomt, kan een onverwacht gevecht plaatsvinden. Moederschap is een van de weinige redenen voor een conflict tussen twee vrouwtjes.

ZIJN WIL

Mannetjes en vrouwtjes kunnen goed met elkaar opschieten, hoewel hun belangen uiteenlopen. U kan ze zonder problemen samen laten rondlopen of toch bijna.... Maar pas op voor seksuele maniakken! Er is niets vervelender voor een vrouwtje dat niet loops is dan een mannetje dat haar bespringt. 

ZIJN BEZIT

Mannetjes of vrouwtjes kunnen bezitterig zijn: botten, ballen, stokken, eetkommen en zelfs... u! Ze zijn klaar om te bijten als het tonen van de tanden niet genoeg is.

Leren en gehoorzaamheid aan de commando's "geef" of "los" helpt conflicten te beperken. Ze raken gewend aan het afgeven van zaken waar ze om geven. Als ze met meer honden samen spelen, is het het beste om elk dier een bal of bot te geven om op te kauwen.

En voor u? Uw hond kent geen jaloezie. Als hij gromt als u een andere hond streelt, is dat omdat hij bang is voor zijn hiërarchische positie. Hij trotseert zijn rivaal om ervoor te zorgen dat zijn status niet is veranderd en dat hij zijn plaats niet wil innemen. Het volstaat dat de rivaal zich onderwerpt en het probleem is opgelost. Anders wordt het een gevecht om de leiderspositie te behouden.

Sommige honden en rassen hebben een nerveuzer temperament dan andere. Onze Tom&Co specialisten zullen u adviseren over de aanpak van hondenconflicten.