Blaffende honden…

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Blaffende honden…

Blaft uw hond wanneer de postbode langskomt? Gromt hij als u hem vraagt om uit de zetel te komen? Achtervolgt hij vogels of daagt hij zijn soortgenoten uit zonder duidelijke reden? Deze instinctieve agressiviteit kan hinderlijk en zelfs gevaarlijk worden.

ROOFDIER, STAP UIT DIT LICHAAM!

Van zodra er iets beweegt, komen de oren van uw hond omhoog en zet hij de achtervolging in. Hij kan zijn prooi bijten om deze te doden. Vandaag een vogel, morgen misschien een kitten. Tijdens het wandelen bidt u dat u geen fietsers of lopers zal ontmoeten, omdat u weet dat u de controle zal verliezen.

Tegenwoordig is dit roofdierinstinct niet meer nodig. U moet handelen voordat de situatie oncontroleerbaar wordt, hem leren zijn oeroude impulsen te onderdrukken en u te gehoorzamen:

  • Hij mag de keuze niet krijgen om de dingen die u verbiedt al dan niet na te leven. Hij moet zich absoluut houden aan de "Kom" en "Blijf" commando's. Begin met neutrale situaties die zijn instincten niet aanwakkeren. Als hij gehoorzaamt, kan u hem confronteren met een jachtsituatie en hem tegenhouden als hij besluit aan te vallen.
  • U kan hem ook desensitiveren door aangename associaties uit te lokken op een afstand van de prooi. Kom stap voor stap dichterbij en zorg ervoor dat hij rustig blijft. Als hij agressief reageert wanneer de prooi beweegt, stop hem dan met een droog "nee". Als hij ontspannen is, beloon hem dan.

HIËRARCHIE IS BELANGRIJK

Honden, vooral mannetjes, zijn soms agressief naar elkaar toe. Zolang ze elkaar niet proberen te doden, laat u ze best begaan. Als alles soepel verloopt, zal één van hen zich onderwerpen.

Als wandelingen te moeilijk worden omwille van het vechttemperament van uw hond, moet u hem opvoeden om het probleem op te lossen, maar bovenal met hem blijven wandelen zodat hij in contact blijft met zijn soortgenoten en zijn communicatievermogen behoudt.

Samenwonen met twee honden kan leiden tot hiërarchische problemen. Uw gedrag ten opzichte van beide honden zal ervoor zorgen dat de volgorde tussen hen wordt gerespecteerd. Observeer ze om te begrijpen welke hond dominant is en focus bijvoorbeeld op het eerst voeden van deze hond.

NULTOLERANTIE

Als uw hond blaft of gromt tegen een buurman, een vriend of de postbode dan komt dat omdat hij hen associeert met iets negatiefs. Met genegenheid en beloningen zal de hond hen weer waarderen. Geef hem de tijd om de dreiging opnieuw te beoordelen: het probleem verdwijnt wanneer hij begrijpt dat noch hijzelf noch zijn baasjes in gevaar zijn.

Om agressie te vermijden naar uzelf toe, moet u zich als een roedelleider gedragen door elke situatie te elimineren die zijn dominantiegevoel zou kunnen verhogen: beloon onderdanige houdingen en berisp dominante houdingen.

Iedereen die regelmatig met hem in contact komt moet zich op dezelfde manier gedragen om het risico op verwarring te beperken. Hoe vaker hij met zijn soortgenoten en mensen in contact komt, hoe meer hij ze zal accepteren.

Kortom, een agressieve hond is geen slechte hond. Maar als hij bijt zorg dan voor een muilkorf en geef hem medicijnen indien nodig.

Meer weten? Kom dan langs in onze winkel!