De Franse Buldog

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

De Franse Buldog

Als er één uit zijn rol valt, dan is hij het wel. Hij heeft een indrukwekkend smoeltje, maar voor de rest is het een lief, zacht en aanhankelijk dier. 

Wat een levensvreugde!

Winston Churchill werd meer dan eens met een Buldog vergeleken, net zoals het staatshoofd is de Franse Buldog een levendig en intelligente hond, die altijd klaar staat om actie te ondernemen, en die pure levensvreugde ademt.

Een minispierbundel, de Franse buldog heeft een krachtig en gespierd lichaam, een vierkant hoofd, brede schedel, korte en platgedrukte neus. Zijn grote ronde ogen geven hem een wakkere look. Zijn achterwerk staat lichtjes hoger door zijn ietwat langere achterpoten. Zijn korte vacht is reebruin, al dan niet gestroomd, of wit en gestroomd. Zijn gewicht varieert van 8 tot 14 kg.

OORSPRONG

De Fransen zijn ervan overtuigd dat het een autochtone hond is, maar de Engelsen beweren dat hij van de buldog afstamt. Wat er ook van zij, Parijse fokkers maakten in de 19e eeuw in Frankrijk een selectie uit meerdere rassen om kleine robuuste honden te kweken voor de rattenjacht. Later werd de Franse buldog de compagnon van de Parijse koetsiers, en werd hij zo bekend bij de dames van goede komaf. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd hij de lieveling van deze dames en kunstenaars. Zo verdiende hij zijn sporen als gezelschapshond. De schrijver Colette had er bijvoorbeeld een grenzeloze verering voor.

KARAKTER

Een vrolijke, van nature zachte en allesbehalve agressieve hond. De Franse buldog is een uitstekende gezelschapshond, zowel voor een gezin met kinderen als voor oudere mensen. Hij hangt maar al te graag de gek uit en is een prima speelmakker voor de kinderen, maar kan zich ook rustig houden en heeft niet veel nood aan beweging. Hij past zich makkelijk aan en heeft een gouden karakter. Het enige wat je hem moet aanleren, is om alleen te blijven. Deze olijke ‘plakker’ is erg gehecht aan zijn baasje en zeer gevoelig voor zijn humeur. Hij wil zo vaak mogelijk in zijn gezelschap zijn. Hij is sociaal en kan gemakkelijk met andere dieren samenleven. Het is een zeer goede appartementshond, want hij heeft kort haar dat weinig onderhoud vergt, hij kwijlt en blaft weinig.

WEETJES

Buldogs zijn eerder robuust, maar dat is geen reden om hun eetbak met om het even wat te vullen. Ze hebben van nature geen aanleg om dik te worden, maar je kiest toch best een evenwichtige en hoogwaardige voeding. Zoals alle honden met een korte en platgedrukte snuit, kunnen ze ademhalingsproblemen hebben die soms chirurgisch moeten opgelost worden. Om dezelfde redenen moet je in de zomer een goed oogje in het zeil houden omdat ze erg lijden onder de warmte. Het zijn geen sportieve honden. Joggen? Niet echt dus!