Formaliteiten om uw hond mee op reis te nemen

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Formaliteiten om uw hond mee op reis te nemen

Voor elke vakantie of reis zijn er kleine administratieve voorbereidingen. Controleer of u alles heeft: identiteitskaart, paspoort en vaccinatieboekje.

Hetzelfde geldt voor uw hond. De procedures en documenten om uw hond legaal te laten reizen zijn afhankelijk van de bestemming.

BINNEN EEN EU-LIDSTAAT

De EU-lidstaten hebben het verkeer over de grenzen van gezelschapsdieren, honden, katten en fretten geharmoniseerd:

   • Identificatie en registratie. Uw hond moet worden geïdentificeerd met een microchip. De tatoeage wordt nog steeds aanvaard als deze leesbaar is en vóór 3 juli 2011 werd uitgevoerd (behalve voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta). Hij moet ook beschikken over een Europees paspoort.
   • Vaccinatie. Vaccinatie tegen rabiës is verplicht. Deze moet geldig zijn op het moment van de reis.Om naar Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Malta te reizen, moeten honden een behandeling hebben ondergaan tegen Echinococcus multilocularis (een door de lintworm overgedragen ziekte die op mensen kan worden overgedragen). De procedures zijn redelijk complex. Uw dierenarts kan u alle details geven.
   • Reizen met meer dan vijf dieren. Het meenemen van meer dan vijf dieren wordt beschouwd als commercieel transport. Elk dier moet dan een specifiek klinisch onderzoek ondergaan en een aanvullend certificaat hebben. Als de reden voor de reis echter een wedstrijd, tentoonstelling, sportevenement of training is, is er een uitzonderingsregel.
   • Reizen met dieren die minder dan twaalf weken oud zijn. Puppy's jonger dan drie maanden mogen niet van het ene naar het andere land reizen zolang zij nog geen antirabiësvaccin hebben ontvangen.

Deze informatie moet worden opgenomen in het Europees paspoort dat door een erkende dierenarts wordt afgeleverd. Het bevat ook de contactgegevens van de eigenaar en een fysieke beschrijving van het dier.

BUITEN DE EUROPESE UNIE

Neem contact op met de ambassade of het consulaat van het betrokken land over de voorwaarden van binnenkomst:

   • Sommige landen vereisen nog andere vaccins en behandelingen;
   • Soms vragen ze om een officiële vertaling van de documenten in hun eigen taal;
   • Vergeet niet dat u ook in orde moet zijn wanneer u terugkeert!

Wanneer u met uw hond reist, raden wij u aan altijd het noodnummer van uw dierenarts bij de hand te hebben. Een contactpersoon ter plaatse wordt ook aangeraden, evenals de gegevens van de plaatselijke dierenbescherming voor het geval uw hond zoek raakt.

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: