Hoe zorg je voor een goede tandhygiëne bij je hond?

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Hoe zorg je voor een goede tandhygiëne bij je hond?

Een hond gebruikt zijn gebit om te eten, om iets vast te nemen, om te kauwen, ... een goed gebit is dan ook essentieel. Tom&Co legt uit waarom tandhygiëne voor uw hond zo belangrijk is en hoe kauwen en tanden poetsen hem daarbij kunnen helpen.

BELANG VAN KAUWEN

Voor uw hond zijn kauwen, bijten, malen, en kluiven manieren om de kaakspieren te versterken, een deel van de bacteriën te elimineren en het verschijnen van tandsteen te vertragen. Kauwen vraagt in het bijzonder goede voeding enerzijds en het kauwen van voedsel of speelgoed anderzijds:

   • Droge voerbrokken: deze plakken niet aan de tanden en stimuleren daardoor de mechanische reiniging. Door het kauwen op de brokjes wordt er speeksel geproduceerd, waardoor de tandaanslag en voedselresten van de tanden weggespoeld worden. Uw hond helpt zichzelf op deze manier om tandsteen te verminderen.

Alleen het geven van harde voerbrokjes is niet voldoende om tandplak te verwijderen. Geef uw hond ook kauwbotten, reepjes en/ of stokjes om naar hartelust op te knagen.

   • Kluiven en kauwspeeltjes: deze zijn speciaal ontworpen voor de tandhygiëne en hebben een dubbele functie:
    • Schurende functie: hun textuur en vorm zorgen voor een schurend effect als uw hond erop kauwt, waardoor er speeksel wordt geproduceerd dat de voedselresten op de tanden zal wegspoelen. 
    • Actieve ingrediënten: sommige kauwspeeltjes remmen tandplak of de verspreiding van bacteriën af doordat ze gebruik maken van actieve ingrediënten. De enzymen in deze kluiven gaan de omzetting van tandplak in tandsteen tegen en zijn daarnaast ook nog eens ontstekingsremmend. 

Bovendien zijn ze ook een geweldige beloning voor uw hond! Bij Tom&Co helpen we u de juiste snoepjes te kiezen in functie van de grootte van de bek, het ras en de leeftijd van uw hond.

BELANG VAN TANDEN POETSEN

Tandplak vormt zich na elke maaltijd, maar u hoeft zijn tanden daarom niet elke middag te reinigen. Het is voldoende om het gebit van uw hond twee tot drie keer per week te poetsen. Mede omdat niet elke hond evenveel last heeft van tandplak. Kleine rassen zijn hiervoor gevoeliger dan grote rassen.

Het belang van poetsen:

   • het verwijdert achtergebleven voedselresten
   • het verwijdert en vermindert tandplak
   • het zorgt voor een wekelijkse controle van de tanden

Benodigdheden voor een goede poetsbeurt:

   • Een vingerborstel (voor in het begin zodat je hond kan wennen)
   • Tandenborstel met zachte haren (ter vervanging van de vingerborstel)
   • Een speciale tandpasta voor honden omdat deze wordt doorgeslikt. De antiseptische werking elimineert tandplak en vertraagt het verschijnen van tandsteen.

STAPPENPLAN TANDEN POETSEN

Tanden poetsen is een leerervaring. Wees voorzichtig en leer uw hond om dit toe te laten en u te vertrouwen. Begin er zo vroeg mogelijk mee, dan zal hij veel beter meewerken.

Tandhygiëne bij honden

   • Stap 1: til om te starten zijn lip voorzichtig op, zodat uw hond zijn tanden zichtbaar worden. De kans dat uw hond dit meteen toelaat is klein. Bouw dit proces langzaam op door een paar keer per week te oefenen. Geef uw hond daarbij voldoende aandacht en beloon hem als hij deze handeling toelaat.
   • Stap 2: als uw hond aan stap één gewend is, kan je langzaam verder gaan. Wrijf met je vinger voorzichtig langs enkele tanden. Dit bouwt u steeds verder op tot u langs alle tanden kan wrijven. Een beloning is ook hier weer op zijn plaats. Niet zo’n fan van deze stap? U kan ook gebruik maken van een vingertandenborstel in plaats van uw vinger.
   • Stap 3: tijd om de tandpasta te introduceren bij uw trouwe metgezel. Plaats een kleine hoeveelheid tandpasta op uw vinger en laat uw hond eraan ruiken en likken ter introductie. Gelukt? Breng dan voorzichtig wat tandpasta aan op enkele tanden. Laat uw hond wennen aan het gevoel en probeer steeds meer tanden van tandpasta te voorzien. 
   • Stap 4: uw hond is ondertussen gewend aan de tandpasta en de aanraking binnen in zijn mond. Tijd om hem te laten kennis maken met een hondentandenborstel. Doe net zoals in stap drie een beetje tandpasta op de borstel en laat hem er opnieuw aan ruiken en likken. Onthou: dit blijft een oefenproces. Verwacht niet dat uw hond dit meteen leuk vindt.
   • Stap 5: tijd om te beginnen combineren. Poets enkele tanden van uw hond met de hondentandenborstel en wat tandpasta. Als enkele tanden lukken, kan u er nog enkele bij poetsen tot je heel zijn gebit gedaan hebt.


Belangrijk bij dit stappenplan is om steeds uzelf en uw huisdier comfortabel ergens neer te zetten. Zorg voor een rustige omgeving en neem de tijd om het gebit van je hond na te kijken. Verwen jezelf en je huisdier achteraf met een beloning!

Gerelateerde producten: