Honden communiceren met elkaar

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Honden communiceren met elkaar

De hond is een sociaal dier: hij houdt van uw gezelschap, van dat van uw familie en dat van soortgenoten of andere dieren. Net als de wolf in een roedel is er een hiërarchische sociale organisatie tussen dominante en gedomineerde dieren. Een hond communiceert met anderen via verschillende gebaren en gedragingen.

HUN STEM

De paraverbale expressie van honden laat hen toe hun emoties en bedoelingen te uiten: grommen, klapperen met de tanden, blaffen, hijgen, janken, kreunen. Deze vocalisaties kunnen worden gebruikt om haat, angst, vreugde, opwinding, dreiging, verveling, eenzaamheid, pijn, ... uit te drukken.

HUN BLIK

De houding van de hond, zijn blik en mimiek zijn herkenbare houdingen voor soortgenoten. Een hond die op zijn rug ligt en zijn geslachtsorganen laat zien aan zijn tegenstander geeft bijvoorbeeld een teken van onderwerping.

HUN REUKZIN

Honden hebben een sterk ontwikkelde reukzin. Mannetjes zijn in staat om een loops vrouwtje vanop enkele kilometers te herkennen. Ze gebruiken ook urinemarkeringen om hun territorium af te bakenen en hun identiteit bekend te maken.

HUN LICHAAMSTAAL

Tactiele communicatie speelt een essentiële rol op het moment waarop de dieren zich klaar maken om te paren. Om de hiërarchie vast te stellen berijdt de dominante de gedomineerde. De moeder likt haar puppy's die zich lekker tegen haar nestelen om te slapen.

HUN SYMPATHIE

Velen van ons vragen zich af waar deze sociale gevoelens vandaan komen. Met andere woorden, hebben honden gevoelens? Zijn ze echt loyaal en trouw? We horen vaak dat de hond de beste vriend van de mens is, maar is de hond de beste vriend van de hond?

Honden voelen genegenheid voor soortgenoten. Het zijn sentimentele dieren, en dat is logisch. Hoe sterker hun band, hoe meer de leden verenigd en hartelijk onder elkaar zijn, en hoe minder de groep uit elkaar valt. We hebben het over vriendschap in menselijke zin. Honden zorgen voor hun zieke vrienden en ze treuren ook wanneer een geliefde verdwijnt. Daarnaast laten de grotere honden zich plagen en bijten door de kleinere honden. Deze tolerantie is ook een teken van genegenheid.

HUN ANTIPATHIE

Honden voelen sympathie, maar ook antipathie. Soms, en zelfs zonder duidelijke reden, ontwikkelen ze geen affiniteit. In dat geval zijn ze geneigd om uit elkaars weg te gaan of te vechten.

De sociale skills van de hond hangen af van zijn socialisatie toen hij puppy was. Dit leren - een proces van het inprenten of benadrukken - is een blijvende, zelfs onomkeerbare eigenschap. Een puppy met slechte sociale vaardigheden zal later problemen hebben in de aanwezigheid van soortgenoten. Omgekeerd, als u uw hond aan andere honden laat wennen van kleins af, dan zal hij geen moeite hebben om met hen te slapen en te spelen.

Wil u er graag over praten? Heeft u tips en advies nodig? Kom eens langs in onze winkel!