Is uw hond dominant of wordt hij gedomineerd?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Is uw hond dominant of wordt hij gedomineerd?

Dominante hond, agressieve hond of onderdanige hond, angstige hond? Het is iets ingewikkelder dan dat. De relaties betreffende dominantie en onderwerping bij honden, directe nakomelingen van wolven, zijn in werkelijkheid een kwestie van hiërarchie en status.

ONDERLING

Een dominante hond is een hond die zich als leider wil vestigen. Hij wil beslissen, bevelen, zijn voorouders hun herkomst laten gelden bij zijn soortgenoten: privileges verkrijgen en verdedigen. Dit hiërarchische systeem wordt geaccepteerd door andere honden die zich onderwerpen aan het gezag van de bevelhebber. Daartussen ontstaat een evenwicht, zonder conflicten. Volgens de gedragsanalisten is een agressieve en kwaadaardige hond geen dominante hond:

      • Dominante hond: rechtopstaande houding (staand); stijf lichaam, rechte staart en oren, directe blik; borstelige haren, naar achter getrokken lippen. Gedrag: de tegenstander met zijn poten wegduwen; hem omduwen door hem met de snuit in zijn hals te grijpen. Doel: indruk maken op de tegenstander.
      • Onderdanige hond: lage houding (liggend op de rug); gespreide benen die zijn mannelijkheid laten zien; staart, oren en hoofd naar beneden. Gedrag: blaffen. Doel: Overgave aanvaarden.

TEGENOVER U

Beschouwt uw hond u als een van de zijne? Is het nodig om een dominante houding aan te nemen om te voorkomen dat hij u domineert? Hoe meer u als roedelleider fungeert, hoe dwingender de relatie wordt: straffen, negeren, eten en een kamer voor hem betreden, hem genegenheid ontnemen en deze alleen geven als u beslist, enz. Wil u doen alsof u in het leger zit?

Het is beter om te kiezen voor eenduidige communicatie door bij hem constant en voorspelbaar te blijven. De regels zijn de regels en alle gezinsleden moeten ze op dezelfde manier toepassen, hetzelfde geldt voor toelating. Leer hem beleefdheid aan door hem te vragen om te gaan zitten voordat u hem geeft wat hij wil. Hij zal begrijpen dat hij niets krijgt door ongepast gedrag (springen, bijten, blaffen, grommen).

Om hem iets te vragen, zet u zich op zijn hoogte en herinnert u hem eraan dat u hem niet probeert uit te dagen. Een hond die u, net als zijn soortgenoten, wil domineren neemt een hoge houding aan. Als hij bijvoorbeeld op zijn achterpoten staat en zijn voorpoten op uw schouders zet, is dit geen omhelzing, maar een poging om te overheersen. Laat dit niet toe.

Over dominantie en onderwerping is veel gediscussieerd in de wetenschappelijke wereld. Kom uw vragen aan onze Tom&Co specialisten stellen, zij zullen alles verduidelijken.

Gerelateerde producten: