Met de hond in de wagen

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Met de hond in de wagen

Hoe kan u uw hond veilig vervoeren in een auto? Hij is immers geen gewone passagier.

Hij kan niet anticiperen op uw reacties tijdens het rijden en is zich niet bewust van de gevaren op de weg.

In België bestaat er geen speciale wet voor het vervoer van honden. Als u uw gezond verstand gebruikt dan weet u natuurlijk wel dat uw metgezel de bestuurder of de andere passagiers niet mag storen. Daarom moet hij comfortabel en veilig worden vastgemaakt.

TRANSPORTKOOI

Dit is de eenvoudigste manier: u plaatst deze tussen de stoelen, op de achterbank of in de koffer (zonder hoeden plank zodat de hond kan ademen). De kooi moet worden vastgeklemd of vastgemaakt zodat hij niet gaat schuiven of omdraaien bij onvoorziene bewegingen.

De kooi moet reglementair en sterk zijn, gemaakt zijn van sterke plastiek of glasvezel, aangepast zijn aan de grootte van uw hond en altijd voorzien zijn van een deur met rooster om lucht en licht binnen te laten om jouw hond te laten zien wat er om hem heen gebeurt.

Er zijn ook zachte transportmanden, vaak gemaakt van mooie stoffen, met dezelfde veiligheid, bruikbaarheid en kwaliteit als die van kooien.

LEIBAND OF HARNAS

Als u de bewegingsvrijheid van uw hond wilt behouden, kan u hem vastbinden met een leiband of veiligheidsharnas. Hij zal niet naar voren kunnen gaan of kunnen wegglippen bij de minste opening van de deur.

Het is aan te raden om de voor- en achterzijde van de auto te scheiden door middel van een flexibel net of een stevig rooster bestaande uit metalen spijlen. Dit voorkomt natte likjes aan uw oren tijdens het rijden.

Monteer ook ventilatieschermen aan de ramen. Uw hond kan ernstige problemen krijgen wanneer hij het hoofd door het raamsteekt, zoals bijvoorbeeld ooginfecties. 

VOORZORGEN

   • Doe uw hond nooit een muilkorf om in de auto. Als hij wagenziek is kan hij braken en stikken. Een muilkorf verhindert een goede ademhaling.
   • Sommige honden kunnen niet goed tegen autoritjes, ze zijn dan nerveus of angstig. U kan dan een kalmerend middel, zijn favoriete speelgoed of kleding met een vertrouwde geur geven om hem gerust te stellen.
   • Zorg ervoor dat u hem regelmatig water geeft en neem van tijd tot tijd een pauze zo dat hij wat frisse lucht krijgt en zijn poten kan strekken.
   • Laat uw hond nooit alleen in de auto, zelfs niet met de ramen open. Hij kan een zonneslag krijgen die fataal kan zijn. 
   • De eerste ritten moeten kort zijn. Als hij eenmaal aan de auto gewend is en er zijn plaats in heeft gevonden, kan u de afstanden geleidelijk aan vergroten. Laat hem er van kleins af aan aanwennen.

Een goed uitgeruste auto is aangenaam en veilig voor iedereen. Tom&Co biedt een breed scala aan accessoires om autoritten aangenamer te maken.

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: