Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, welke hond is voor mij de beste van het land?

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, welke hond is voor mij de beste van het land?

Het wordt vaak gezegd, en soms is het zelfs genoeg om naar het baasje en zijn hond te kijken om overeenkomsten te vinden. Uw persoonlijkheid beïnvloedt de persoonlijkheid van uw hond en vice versa. Hoe beter u uzelf kent, hoe beter u het juiste hondenras kan kiezen voor uw levensstijl en persoonlijkheid. En omdat de hond een emotionele spons is, kunnen uw stemmingen hem positief of negatief beïnvloeden. Wie bent u dan in relatie tot uw hond?

STERKE BAASJES

U bent eerder autoritair en laat u niet doen thuis of op het werk. Als u dit gedrag op uw hond toepast, bent u een eerder dominant baasje:

   • U dwingt hem om snel te gehoorzamen, anders straft u hem.
   • U gebruikt uw charisma en kracht om indruk op hem te maken - dit betekent niet dat u hem misbruikt. U bent streng maar niet agressief. De hond die het beste bij u past behoort tot een "hard" ras. Zo’n manier van werken bij een "zachte" hond kan hem traumatiseren, u zou er een schotelvod van maken. 
   • Als u een schreeuwerig temperament heeft, neem dan een koppige hond. Hij zal uw uitbarstingen niet persoonlijk opnemen en voelt zich niet getraumatiseerd telkens wanneer u uw stem verheft.

ZACHTERE BAASJES

Zacht zijn voor uw hond betekent niet dat hij eender wat met u mag doen. Zelfs wanneer u zachtaardig met hem omgaat, moet u zijn baasje blijven, dat wil zeggen zijn leider. Laksheid veroorzaakt gedragsschade die gevaarlijk kan zijn. Op de dag dat u “nee” tegen hem zegt, kan hij u zonder scrupules bijten. Als u weet dat u toegeeft aan de grillen van uw hond, bent u meer een verleidelijk type. U verwent hem graag en u houdt ervan dat hij van u houdt. Neem dan een hond die van nature niet wil domineren.

Er is wederzijds respect wanneer de hiërarchie tussen baasje en hond is ingesteld en de hond goed is gesocialiseerd en opgeleid. Geef hem liefde en krijg de zijne, maar vergeet nooit dat hij een dier is. Een te grote aanhankelijkheid is niet raadzaam. Een hond kan het gewicht van de eenzaamheid of behoefte aan genegenheid van zijn eigenaar niet op zijn schouders dragen.

Wees hoe dan ook nooit ambivalent. Een gezonde relatie is bovenal een duidelijk gedefinieerde relatie. Een slechte dag, een goede dag.... zo wordt uw hond gek. Zorg voor evenwicht (tussen nabijheid en afstand) en vermijd extremen (totale vrijheid en totale vrijheidsberoving). Onze Tom&Co specialisten staan te uwer beschikking voor al uw vragen!

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: