Splasie bij je hond. U zegt?

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Splasie bij je hond. U zegt?

Als uw puppy een neiging tot luiheid of bewegingsmoeilijkheden vertoont op jonge leeftijd, is dat een teken van een stoornis die moet worden gecontroleerd.

Heup- of elleboogdysplasie is een aangeboren misvorming waarbij de schade kan worden verminderd door tijdig te handelen.

WAT IS DYSPLASIE?

In het Latijn betekent "plasie" modellering of vormgeving en "dys" wordt gebruikt om de moeilijkheidsgraad of afwijking aan te duiden. Dysplasie is dus een vergroeiing of misvorming in de ontwikkeling van een orgaan of weefsel.

Het is een aangeboren ziekte: een abnormale ontwikkeling van de heup of de elleboog begint in de baarmoeder. Het komt meestal voor bij jonge honden op het einde van hun groei, omdat ze zwaarder worden en hun gewrichten nog steeds kwetsbaar zijn. Het kan te wijten zijn aan externe factoren - een onnodig verrijkend dieet, een trauma of overmatige lichamelijke activiteit - maar het kan ook voorkomen op een latere leeftijd. Deze ziekte treft meestal grote en middelgrote honden.

DYSPLASIE VAN DE HEUP

Dit is de meest gekende dysplasie. Heupdysplasie (of coxofemoraal) is een redelijk belangrijke asymmetrie van het femurhoofd. Het uiteinde van het bot past niet goed in de gewrichtsholte van het bekken omdat de spieren en het ligament die het bij elkaar houden niet goed passen. Het dijbeen is dan onstabiel en beweegt abnormaal.

DYSPLASIE VAN DE ELLEBOOG

Elleboogdysplasie is minder gekend maar daarom niet minder ernstig. De elleboog van de hond bestaat uit drie botten: radius, ulna en humerus. De meest voorkomende misvormingen zijn:

   • Fragmentatie van het mediale coronoïdeproces (scheuren, zelfs botbreuken)
   • Los Processus Coronoideus (het groeikraakbeen groeit niet vast)
   • Gewrichtsincongruentie (slechte gewrichtsaanpassing)

Vaak is de misvorming symmetrisch en beïnvloedt deze beide ledematen.

DE SYMPTOMEN

In beide gevallen functioneert het gewricht niet naar behoren. Dit veroorzaakt gewrichtspijn, kraakbeenschade en uiteindelijk artrose. Hier zijn enkele symptomen die uw aandacht zouden moeten trekken:

   • Luiheid of onmogelijkheid om te stappen
   • Manken na het slapen en na lichaamsbeweging
   • Moeilijkheden om te springen of om de trappen op en af te lopen
   • Pijn bij manipulatie van het gevoelige gebied
   • Slepend stappen, de achterzijde van het lichaam waggelt wanneer hij stapt, konijnensprongen met de twee poten samen.

DE BEHANDELING

Enkel een nauwkeurige röntgenfoto kan een betrouwbare indicatie geven van de ernst van de ziekte. Een bezoekje aan de dierenarts is aangeraden. Een tijdige diagnose en curatieve behandeling stelt uw hond in staat om een fatsoenlijke levenskwaliteit te behouden. Ontstekingsremmende medicatie verlicht de pijn, en soms is een operatie noodzakelijk.
Het gewicht is een risicofactor, ondersteun daarom de groei van uw puppy door voor een goed dieet te zorgen en hem te laten bewegen in verhouding tot zijn mogelijkheden.

Gerelateerde producten: