Sterilisatie bij een hond: een groot dilemma!

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Sterilisatie bij een hond: een groot dilemma!

U heeft net een hond geadopteerd en dan volgt altijd de vraag: steriliseren of niet, en waarom? Wat uw beslissing ook is, hoe vroeger u dit laat doen, hoe beter voor de gezondheid en het gedrag van uw dier.

VOOR & TEGEN

In tegenstelling tot wat vaak wordt geloofd heeft een hond geen genitaliën nodig om gelukkig te zijn. Aan de andere kant zal hij gefrustreerd zijn als u hem niet steriliseert en hem verbiedt om te reproduceren. Sterilisatie heeft geen invloed op de groei, maar honden hebben wel de neiging om bij te komen. Ze kunnen ook incontinentieproblemen vertonen. Weet je niet goed wat je moet doen? Ons Tom & Co team staat tot uw beschikking om samen met u de voor- en nadelen af te wegen!

GESLACHT

Voor vrouwelijke dieren is vlak voor of net na hun eerste loopsheid steriliseren het beste; van zes maanden voor kleine rassen tot twaalf maanden voor grote rassen. Na de vierde loopsheid verdwijnen de gezondheidsvoordelen. Indien het mannetje niet voor reproductie is bestemd, kan u de castratie best zo snel mogelijk laten uitvoeren. Ze verdragen de operatie beter als ze jong en fit zijn.

Vrouwelijke sterilisatie kan volledig zijn (volledige verwijdering van eierstokken en baarmoeder) of gedeeltelijk (verwijdering van slechts een van beide organen). De voordelen van deze sterilisatie zijn:

   • Verminderd risico op ziektes die worden veroorzaakt door hormonen gelinkt aan de loopsheid
   • Verminderd risico op borsttumoren (als het teefje vroeg werd gesteriliseerd)
   • Zo goed als geen risico op ovariale cysten en/of pyometrium (etter in de baarmoeder)
   • Verminderd risico op epileptische aanvallen

Bij mannetjes is de meest voorkomende vorm van castratie de ablatie van de testikels. In het geval van een vasectomie (afbinden van het kanaal dat de spermacellen transporteert) is de hond steriel, maar blijft hij opgewonden raken door vrouwelijke dieren en blijft hij blootgesteld aan de gezondheidsrisico's. Voor mannetjes vermijdt deze operatie testiculaire tumoren en vermindert significant het risico op prostaatziektes, tumoren, abcessen en anale/perianale hernia's.

VOORDELEN

Tijdens de loopsheid komt er bij het teefje seksuele feromonen vrij om mannelijke dieren aan te trekken. Als resultaat kan dat zes puppy's opleveren. Maar wilt u echt zo'n groot nest puppy's? We zetten de voordelen van sterilisatie voor de teefjes op een rij:

   • Houdt bronstige mannetjes op afstand
   • Vermijdt stresserende zwangerschappen
   • Elimineert alle ongemakken gelinkt aan de loopsheid zoals bloedverlies, zwelling van de geslachtsdelen en onaangename geuren
   • Bevrijdt de teefjes van de menopauze

Maar ook voor de mannetjes zijn er voordelen. Vergeleken met andere mannetjes worden niet-gesteriliseerde honden vaak agressief of zelfs vechtjassen. De gesteriliseerde hond is ook rustiger omdat hij geen interesse toont in reproductie, hij is gehoorzamer en stopt met overal te snuffelen.

Gerelateerde producten: