Veilig een hond kopen of adopteren?

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Veilig een hond kopen of adopteren?

U gaat een nieuwe metgezel in uw familie ontvangen. Wie is hij, van waar komt hij? Om erachter te komen of hij met u zal overeenkomen en of hij "in alle opzichten goed is", moet u informatie inwinnen. We sommen de voor- en nadelen aan elke vorm van adoptie op.

INFORMEREN

Om erachter te komen welk type hond bij uw familie komt wonen, moet u informatie inwinnen over de omgeving waarin hij opgroeide of ouder werd:

   • Werd de pup lang genoeg gezoogd? 
   • Werd hij mishandeld? 
   • Zijn er risico’s op genetische afwijkingen?

Probeer zoveel mogelijk informatie te krijgen. Niet alle baasjes zijn rolmodellen. Voor sommigen vertegenwoordigen honden slechts een financieel belang. Andere honden hebben op een gegeven moment misschien hun fysiologische, sociale of emotionele behoeften gemist. Uiteindelijk kan deze nalatigheid gedragsproblemen hebben veroorzaakt.

PARTICULIEREN OF ONLINE ADVERTENTIES

Dit is de meest voorkomende vorm van adoptie. De prijs is vaak interessant, u betaalt alleen dierenarts- en identificatiekosten. U heeft ook het voordeel dat u de eigenaar ontmoet en de omgeving van uw toekomstige hond ontdekt, misschien zelfs zijn ouders kent. Het internet is helaas nooit een garantie voor legaliteit. Als de eigenaar u geen officieel identificatienummer geeft, wees dan voorzichtig.

ASIELEN

Door vanuit een asiel te adopteren, zorgt u twee keer voor plezier. U biedt een achtergelaten hond een nieuw leven en de mogelijkheid voor een andere hond om zijn plaats in te nemen. Er zijn honden naar ieders smaak (leeftijd, grootte, ras, geslacht). U betaalt voor uw hond een onkostenvergoeding en hij is vaak gesteriliseerd. Hier bent u er zeker van dat hij in orde is met zijn vaccins en identificatie. De verantwoordelijken staan te uwer beschikking.

U mag zonder enige verplichting met de hond gaan wandelen en u kan hem observeren in aanwezigheid van zijn soortgenoten of met uw kinderen. Aan de andere kant heeft u weinig informatie over zijn verleden. U moet een aanvraagformulier invullen. Op basis daarvan wordt de adoptie al dan niet aan u toegekend.

FOKKEN VAN RASPUPS

Fokkers hebben van hun passie vaak hun vak gemaakt. In het algemeen fokt een goede fokker slechts één nest per jaar. De meest zorgvuldige onder hen zetten u op een wachtlijst, volgen u op en voeren testen uit op genetische ziekten. Ze garanderen u de raszuivere herkomst van uw dier, maar verkopen hun jongen duur. De prijzen kunnen variëren van €500 tot € 5000.

Hondenboerderijen zijn vaak oplichters: buitensporige prijzen, industrieel fokken, onzekere buitenlandse herkomst, illegaliteit, inteelt, ziekten, enzovoort. Zorg ervoor dat u niet twijfelt wanneer u deze zaken uitpluist en aarzel niet om een Tom & Co winkel te bezoeken voor advies.

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: