Verkeert uw hond in goede gezondheid?

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Verkeert uw hond in goede gezondheid?

Sommige signalen kunnen je waarschuwen voor een mogelijke ziekte en de noodzaak om een dierenarts te raadplegen. Op welke symptomen kan je zelf letten?

ZIJN GEDRAG

Wanneer een hond ziek is, verandert zijn gebruikelijke gedrag: hij heeft geen eetlust, hij verstopt zich en lijkt depressief of hij is net agressiever en meer opgewonden.

ZIJN TEMPERATUUR

Voelt je hond warmer aan? Of net kouder dan anders? Begin met het nemen van zijn temperatuur: onder 39°C heeft uw hond geen koorts. Indien hij koort maakt, neem je best contact op met de dierenarts.

ZIJN OOGSLIJMVLIES

Ogen reageren op infecties. Hierdoor kan je vaak al een eerste diagnose stellen:

   • Een wit ooglid: kan op een gebrek aan witte bloedcellen wijzen
   • Een geel ooglid: kan op leverproblemen wijzen
   • Als het derde ooglid zichtbaar is: kan je hond zijn vergiftigd of aangetast door wormen, of lijden aan het neurologische syndroom van "Claude Bernard-Horner"

ZIJN BUIK

Ook je hond kan aangeven dat hij buikpijn heeft. Enkele symptomen die kunnen voorkomen:

   • Als hij zichzelf in een gebedspositie plaatst: heeft hij buikpijn. 
   • Als zijn buik hard en pijnlijk aanvoelt, is hij geconstipeerd. 
   • Als zijn buik gezet is, dan zijn het waarschijnlijk wormen.

ZIJN URINE

Deze moet helder en doorschijnend zijn: zolang dit het geval is, verkeerd je hond in goede gezondheid. Wanneer zijn urine volgende zaken vertoond, breng je best een bezoekje aan de dierenarts: 

   • Als deze donker of troebel is: is er iets mis
   • Hoe donkerder bruin deze wordt, hoe ernstiger de situatie is: infecties, parasitaire- of immuunziekten, vergiftiging, elektrocutie of zeer intensieve inspanningen
   • Een rode verkleuring wijst op de aanwezigheid van bloed: dan zijn de urinewegen of geslachtsorganen beschadigd.

ZIJN HALS

Wanneer u aan de huid aan de hals van uw hond trekt, daar waar hij het zwakst is, en deze zet zich maar moeizaam weer op zijn plek, dan is uw hond gedehydrateerd: controleer zijn drinkbak en zorg ervoor dat hij voldoende drinkt.

ZIJN GEWICHT

Wanneer uw hond onder- of overgewicht krijgt, dan is dit geen goed teken. U mag nooit botuitsteeksels, ribben of wervels voelen. In dat geval moet u het dieet van uw hond herzien, tenzij hij een ernstigere pathologie heeft: een depressie, virus, tumor, parasiet of slechte opname van voedingsstoffen als gevolg van nierziekte.

ZIJN ADEMHALING

Wanneer uw hond zeer snel ademt zonder een bepaalde aanleiding (dorst, hitte, vermoeidheid, stress...) en wanneer dit vaak gebeurt, dan kan hij last hebben van een ademhalingsziekte of -letsel. Als hij luidruchtig ademt, dan geraakt de lucht maar moeizaam naar de longen. Nasale holtes, de keelholte, het strottenhoofd en de luchtpijp kunnen dan beschadigd zijn.

ZIJN UITWERPSELEN

De aanwezigheid van bloed in de ontlasting manifesteert zich door rode vlekken of bijna zwarte uitwerpselen.

   • Rode vlekken: Het eerste geval is vaak te wijten aan parasitaire infecties, dikke darmirritatie, gastro-enteritis of een abces. 
   • Zwarte uitwerpselen: In het tweede geval gaat het om verteerd bloed en zit het probleem in de bovenste delen van het spijsverteringsstelsel. 

Dit zijn maar enkele voorbeelden, panikeer zeker niet te snel. Raadpleeg de dierenarts in geval van twijfel, zelfs gering. Alleen hij kan een echte diagnose stellen en een gepaste behandeling voorstellen. Wees wel aandachtig voor deze alarmsignalen.

Gerelateerde producten: