Als het jeukt, als het krabt, ...

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Als het jeukt, als het krabt, ...

Is je huisdier zich constant aan het krabben of bijten? Dan zou het wel eens parasieten kunnen hebben. Dat zijn kleine organismen die onopgemerkt hun intrek nemen op het lichaam van je viervoeters of gevederde vrienden. Dat kan best gevaarlijk zijn, niet alleen voor je dier, maar ook voor jezelf. Maar geen paniek, met de juiste verzorging ben je er snel vanaf.

ONDER HET VERGROOTGLAS

Vlooien en teken komen redelijk veel voor. Volwassen vlooien (een ware plaag) kunnen gemakkelijk tot 5 dagen leven zonder eten, maar hun larven kunnen tot wel 200 dagen overleven, zelfs in ongungstige omstandigheden. Strijk een lichtgekleurde vochtige doek tegen de haren in om te controleren of je dier vlooien heeft. Als de doek lichtjes rood kleurt, dan heeft je huisdier vlooienlarven.Een teek voel je dan weer makkelijk met je vingertoppen, meestal op onbehaarde plekken (buik, oren, binnenkant van de dijen). Een tekenbeet is bijzonder gevaarlijk omdat hierlangs ziektekiemen in het bloed van zijn gastheer terecht kunnen komen. Zo kunnen ze de ziekte van Lyme overbrengen en dat gebeurt almaar vaker bij dieren, maar ook bij mensen.

HOE VERSPREIDEN DEZE BEESTJES ZICH?
Naargelang zijn levensstijl zal je huisdier meer of minder met parasieten in aanraking komen. Loopt je viervoeter vaak in de bossen rond, dan is de kans op teken natuurlijk groter. En als hij prooien eet (muizen, ratten, enz.) dan zijn wormen ‘normale kost’. Maar zelfs als je viervoeter geen poot buiten de deur zet, kan het zijn dat jij onbewust de vijand mee binnen brengt, bijvoorbeeld onder je schoenen. En alsof dat nog niet erg genoeg is: vlooien kunnen ook wormen overbrengen en zo kan je hond de kat aansteken en omgekeerd!

KLEINE BEESTJES, GROTE ZORGEN

Omdat je huisdier jou zo graag ziet, deelt het vaak ook zijn parasieten. Dat kan tot ongemakken leiden, vooral bij kinderen. Daarom is het veiliger om contact te vermijden met onbekende dieren, om de handen te wassen na aanrakingen met een dier, ...

WEG ERMEE!

Om vlooien en teken kwijt te raken, is het essentieel om alle dieren in je huishouden te behandelen (met halsbanden, sprays, pipetten, ...) maar ook de omgeving. Slechts 5% van de vlooien logeren op je dier zelf, dus 95% wonen in de omgeving. Daarom dient zich een grote schoonmaak aan om alle eitjes en larven te verwijderen die zich in tapijten, kussens, lakens, ... genesteld hebben. Even doorbijten en dan ben je er vanaf!

De vlooien en teken

IEDER ZIJN BEHANDELING

De behandelingen voor honden bevatten permethrin, een uiterst doeltreffende stof, die echter wel dodelijk is voor katten. Gebruik daarom nooit hondenproducten voor je kat (en omgekeerd), zelfs niet in kleine hoeveelheden. Daarom is het zelfs best om insecticiden en pesticiden met permethrin te vermijden. Er zijn 100% natuurlijke alternatieven zoals kiezelgoer (diatomeeënaarde) of essentiële oliën met lavendel of munt voor je hond (maar niet voor je kat). 

MYTHES EN VOOROORDELEN

Er wordt wel eens gezegd dat een halsband of product niet werkt omdat er toch een teek op je dier geland is, maar niets is minder waar. Omdat een teek bloed zuigt, duurt het soms 48 uur voor ze sterft en de huid van je dier loslaat. Als de kop van een teek in het lichaam blijft steken wanneer je ze probeert te verwijderen (met een speciaal tekenpincet en zeker niet met een epileerpincet of ether), dan gaat er natuurlijk geen nieuw lichaam aan de parasiet groeien. Maar er kan wel een cyste ontstaan die kan ontsteken. 

TOT SLOT

De ene parasiet is de andere niet, dus kies de juiste behandeling voor je dier. Bescherm je dier door het regelmatig te behandelen. Knuffel er op los en profiteer van de gelegenheid om je viervoeter te onderzoeken. Controleer zijn ontlasting, maar ook de kussens, tapijten, ... in huis. En schiet meteen in actie om verdere uitbreiding en infecties te voorkomen. En als je niet zeker bent van het geschikte product, dan vraag je gewoon de dierenarts of onze experts in de winkel om raad.

TIP: Kippen en vogels hebben ook hun parasieten. Je gevederde vrienden zijn bijvoorbeeld het favoriete slachtoffer van de rode luis. Een behandeling met diatomeeënaarde of een spray help je er hen makkelijk vanaf. 

Gerelateerde producten: