Zoek een winkel

Accepteert mijn kat een andere kat?

  • + 900 medewerkers
  • + 158 winkels
  • + 7.000 producten

Accepteert mijn kat een andere kat?

Katten zijn relatief onafhankelijke dieren en houden vast aan hun gewoontes. Wanneer meerdere dieren samen onder hetzelfde dak wonen, kunnen er conflicten ontstaan, hier is hoe u ze kunt vermijden.

LEEFTIJD

Dag na dag neemt je kat zijn gemak, zijn gewoontes en zijn herkenningspunten in het huis. Zijn leven wordt een ware routine. Zijn rust wordt opeens verstoord wanneer er een andere kat bij komt. Als de kat er van jongs af aan gewend aan is om met andere katten om te gaan, zal hij er minder moeite mee hebben zijn ruimte te delen. Als je van plan bent meerdere katten te nemen, probeer ze dan gelijktijdig te rapporteren. Nog beter is het als ze uit hetzelfde nest komen. Ze kunnen dan hun dagelijkse routine samen opbouwen.

GESLACHT

Vrouwtjes kunnen meestal goed met elkaar opschieten. Ze hebben weinig redenen om ruzie te maken. Katers kunnen echter willen bewijzen wie van de twee dominant is, vooral in de aanwezigheid van een vrouwtje. Door ze te steriliseren verminder je seksueel gedrag en ruzie.

FEROMONEN

Bij katten geven feromonen die worden afgegeven via het gezicht een rustgevend gevoel. Deze scheuren, synoniem van welzijn, betekenen dat hij op een bekende en vertrouwde plek is. Denk eraan je interieur en de twee soortgenoten te markeren met een olfactieve afleiding. Ze zullen een gevoel van déjà-vu hebben en meer ontspannen zijn.

ONTMOETING

Men moet de toenadering niet forceren, maar ze de tijd geven om aan elkaar te wennen. In het begin kun je ze zelfs het beste in verschillende ruimtes zetten. Wanneer de nieuwe kat zijn gedeelte van het territorium helemaal heeft onderzocht en dat hij zich een beetje thuis voelt, kun je de deur openzetten. Houdt ze gedurende de eerste week, als je afwezig bent, gescheiden. Als ze janken of blazen is dat niet zo erg. Kom niet tussenbeide, ze zullen vanzelf stoppen.

EIGEN PLEKJE

Katten vinden uiteindelijk gemeenschappelijke grond. Over het algemeen begrenzen ze hun eigen zones. Ieder bijvoorbeeld aan zijn eigen kant om niet op het territorium van de ander te komen. Ze moeten een eigen kattenbak en etensbak hebben. Ze kunnen wel vriendjes worden, maar men moet ook niet overdrijven.

Met deze voorzorgsmaatregelen zullen je katten ontdekken dat samenwonen zo slecht nog niet is. Vooral omdat het leuker is met zijn tweeën of zijn drieën om lol te maken en op het baasje te wachten.