Al is het een kat, hij kan niet zomaar alles doen!

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Al is het een kat, hij kan niet zomaar alles doen!

Volgens de wet Pavlov kan men positief gedrag aanleren en negatief gedrag afleren door middel van beloningen en straffen. Dat werkt met alle zoogdieren, vooral omdat dit mechanisme is aangeboren en onmisbaar is om te overleven. Een paar handige tips voor de opvoeding van je kat.

OPVOEDINGSREGELS

Meteen handelen

Men moet de kat meteen belonen zodra het gewenste gedrag vertoont. Ook moet je de kat alleen straffen als je hem op heterdaad betrapt. Later straffen of belonen heeft geen effect omdat de kat geen negatief of positief verband legt tussen het gebeuren en de stimulans. De regel is dat je op het moment zelf moet handelen: niet eerder en niet later.

De timing

Iedere keer dat de kat iets fout doet of iets dat niet mag, moet hij een straf krijgen. Hetzelfde geldt voor positief gedrag. Na verloop van tijd zou je katten doorhebben tot een bepaald gedrag een bepaald gevolg heeft.

STRAFFEN

Indirect straffen

Je kat mag niet in de gaten hebben dat jij verantwoordelijk bent voor deze onaangename stimulans. Hij zou bang van je kunnen worden of je misschien niet meer vertrouwen. Het moet voor hem lijken alsof de straf uit de lucht komt vallen.

Inefficiënt straffen

De kat slaan is onnodig vanuit opvoedkundig perspectief, het zou hem zelfs angstig en agressief kunnen maken. Pak hem ook niet bij het nekvel tenzij je hem duidelijk wil maken dat iets gevaarlijk is voor hem. Handen, voeten of voorwerpen dienen niet te worden gebruikt.

Efficiënt straffen

Je kunt een kat het beste straffen door een kort en hard geluid. Een lawaaierig voorwerp als een fluitje of een klap in de handen zal genoeg zijn. Besproei zijn gezicht met een plantensproeier of een waterverstuiver. Een elektronisch apparaat kan worden geïnstalleerd in een ruimte waar hij weg moet blijven. Zodra de kat in de buurt van de bewegingssensor komt, zal deze geperste lucht naar hem toe blazen.

BELONEN

Inefficiënt belonen

Aaien, feliciteren en lieve woordjes zijn minder efficiënt voor een kat dan voor een hond die blij is zijn baasje een plezier te doen. Katten hechten er minder belang aan gevleid te worden en ze zijn er niet echt in geïnteresseerd om je een plezier te doen.

Efficiënt belonen

Eten is dus de beste beloning die er is. Hoe smakelijker het eten, hoe ontvankelijker ze zijn. Geef de voorkeur aan kwaliteitssnoepjes, maar een paar brokjes kunnen ook werken. Met geduld zal het lukken de kat niet meer aan de meubelen te laten krabben, om niet meer op tafel te klimmen, om zijn behoefte in de kattenbak te doen, enz. voor een gelukkig en aangenaam leven samen.