Een kater of kattin?

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Een kater of kattin?

We praten vaak over verschillen in gedrag, afhankelijk of een kat mannelijk of vrouwelijk is. Dit zijn vaak misvattingen.

Laten we een spelletje "goed" of "fout" spelen.

FABEL OF FEIT

Stelling 1: vrouwtjes zijn aanhankelijker dan mannetjes

FOUT: Mannetjes zijn niet onafhankelijker en de vrouwtjes zijn niet aanhankelijker‫ .‬‬‬Het geslacht van de kat bepaalt op geen enkele wijze de hoeveelheid genegenheid die hij of zij zou willen geven of ontvangen. Een kat die knuffelt en graag wordt geknuffeld kan evengoed een mannelijke als een vrouwelijke kat zijn. Dit hangt af van:

   • de persoonlijkheid van de kat, zijn eigen karakter
   • de omgeving waarin hij is opgegroeid
   • de opvoeding die hij heeft gekregen
   • de kwaliteit van zijn socialisatie
   • het ras

Stelling 2: Hun seksueel gedrag is moeilijk

GOED: Het gedrag met betrekking tot reproductieve instincten varieert natuurlijk afhankelijk van het geslacht. Zowel loopse vrouwtjes als bronstige mannetjes hebben zeer onaangename gewoontes - tenminste als u een rustig leven met uw kat wil doorbrengen.

   • Het mannetje: markeert zijn territorium met urine binnen, op uw tapijten, planten, banken, etc.... en laat een zure en indringende geur achter. Zijn liefdesaria's voor loopse vrouwtjes, zijn vluchtgedrag om ze te vinden, de gevechten tussen rivalen om een mooi vrouwtje te veroveren zijn ongemakken die liever worden vermeden.
   • Het vrouwtje: zij urineert ook. De geur is minder uitgesproken dan die van een mannetje, maar hij blijft zeer onaangenaam. Ze stelt zich ter beschikking voor seksuele ontmoetingen door heel duidelijke signalen te sturen naar haar kandidaten. Ze wringt en wrijft zich overal, kromt haar rug, miauwt suggestief en klaaglijk. En elke zes maanden herbegint dit weer.... om nog maar te zwijgen van het feit dat je misschien voor de kittens moet zorgen!

Stelling 3: Sterilisatie is niet ethisch

FOUT: Tenzij u een fokker wilt worden, is het sterk aanbevolen dat u uw kat steriliseert. Sterilisatie is een doordachte en redelijke handeling die achtergelaten nestjes vermijdt, bepaalde ziekten voorkomt en het risico op ongevallen op de openbare weg vermindert. Gesteriliseerde katten zijn niet ongelukkig of gefrustreerd. Een paar weken na de operatie verdwijnt de behoefte om te paren. Het ergste voor een niet-gesteriliseerde kat is om thuis opgesloten te zitten zonder zijn driften de vrije loop te kunnen laten.

Het voordeel van vrouwelijke sterilisatie of mannelijke castratie is dat het gedrag met betrekking tot reproductieve instincten verdwijnt. Gecastreerde mannetjes maken geen ruzie meer met elkaar omwille van verleidelijke vrouwtjes, ze lopen niet meer weg en plassen niet meer in elke hoek. Gesteriliseerde vrouwtjes zijn niet langer loops en worden niet meer zwanger.

De verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes vervagen dan. Beiden hebben de neiging om huislijker en minder wild te worden. Ze waarderen het meer om geaaid te worden. De keuze van het dier qua geslacht is daarom niet zo relevant als de beslissing om het dier al dan niet te steriliseren.