Gaat je kat mee op vakantie?

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Gaat je kat mee op vakantie?

Eenmaal ter plaatse zal je kat blij zijn om bij u te zijn en zijn nieuwsgierigheid zal de heimwee naar zijn territorium compenseren. Maar de reis op zich wordt een grote test. Bereidt deze daarom goed voor. Wij geven u alvast enkele tips waar u zeker moet opletten.

DE FORMALITEITEN

De Europese Unie heeft de procedures voor het vervoer van huisdieren gestandaardiseerd. Alleen een erkende dierenarts kan het enige en unieke Europese paspoort afleveren indien uw kat:

   • Geïdentificeerd is door een transponder: elektronische chip. Een tatoeage wordt getolereerd.
   • In orde is met zijn vaccins: verplichte rabiësvaccinatie, minimaal 21 dagen voor vertrek, geldig gedurende één jaar.
   • Ontwormd werd: enkel voor Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Finland.
   • In goede gezondheid verkeert: zijn geschiktheid om te reizen moet door een dierenarts worden vastgesteld.

TIP: de dierenarts kan een specifieke antiparasitaire behandeling voorschrijven, afhankelijk van het land van bestemming. Bent u niet zeker of uw kat dit nodig heeft? Vraag dan raad aan uw dierenarts.

Als u buiten de EU reist, neem dan contact op met de betreffende ambassade voor meer informatie. Als u per vliegtuig reist, informeer dan naar het intern reglement van de maatschappij. Zo vermijd u dat u voor verrassingen komt te staan. Als u op hotel gaat, zorg er dan voor dat uw kat welkom is.

BENODIGDHEDEN VOOR OP REIS

Wanneer u samen met uw huisdier reist, heeft u natuurlijk enkele zaken extra nodig. Hieronder zetten we de belangrijkste spullen op een rijtje:

   • Een (verplichte) krat of transportmand: zodat hij de chauffeur niet kan storen of kan ontsnappen. Laat hem al enkele weken voor het vertrek aan de mand wennen.
   • Absorberende doeken: hij zal gedurende de reis (tot 24 uur) waarschijnlijk zijn behoefte niet kunnen doen, dus leg uit voorzorg een wegwerp absorberend matje in de mand.
   • Een geventileerd voertuig: als de reis erg lang is, laat hem dan aangelijnd of in zijn mand een frisse neus halen. Laat hem nooit alleen in het stilstaande voertuig. Het voertuig kan zeer snel opwarmen en er kan dan een tekort aan zuurstof zijn.
   • Eten en drinken: hij zal het waarschijnlijk niet aanraken, maar hij zal zich gerustgesteld voelen. Dring er wel op aan dat hij drinkt, al reist hij beter met een lege maag. Geef hem zijn laatste maaltijd minstens 12 uur voor het vertrek. Meer weten over de voeding voor uw kat? Ontdek ons artikel over voeding bij katten.
   • Een middel tegen misselijkheid en angst: rustig rijden, een goed vastgemaakte mand, eventueel een kalmeringsmiddel of antihistamine tegen wagenziekte, synthetische feromonen of kattenkruid kunnen hem helpen!

Met al deze zaken zorg je ervoor dat uw kat in zo rustig mogelijke omstandigheden kan reizen. Want onthou dat de reis op zich voor hen al een hachelijke onderneming is. Stel hem daarom zo gerust mogelijk.

DE KOFFER VAN UW KAT

Eenmaal ter plaatste heeft uw kat ook nog enkele accessoires nodig. Zijn waterbakje, eetbakje, kattenbak (en zakjes voor de uitwerpselen) en zijn speelgoed zijn de essentieelste zaken. Hij zal zich comfortabeler voelen als hij voorwerpen rondom zich heeft die hij herkent.

   • Zijn gebruikelijke voeding: als u hem gemakkelijkheidshalve brokjes wil geven in plaats van zijn favoriete natte voeding, start dan een maand op voorhand met dit nieuwe dieet. Anders zou het kunnen dat je kat op reis niet wil eten.
   • Zijn borstel: geef hem aandacht net zoals u dat thuis doet. Borstel, aai en speel met hem. Ook voor hem is het  uiteraard vakantie. Een beetje extra aandacht zal jullie beiden goed doen.
   • Zijn eerste hulpkit: met zijn medicijnen, zijn gezondheidsboekje, eventuele extra medicijnen, ...
   • Zijn penning met uw coördinaten en een leiband: op vakantie is de kans dat uw kat verdwijnt immers groter dan thuis. Er vliegt een vogel voorbij en hop, hij loopt erachter. Omdat de omgeving vreemd is, weet hij misschien daarna niet hoe hij terug moet geraken. 

En als laatste tip, probeer te genieten van uw vakantie en zo weinig mogelijk te stressen. Wanneer het baasje rustig is, zal ook uw huisdier die rust ervaren. Fijne vakantie!

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: