Het zijn net kat en hond!

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Het zijn net kat en hond!

Wanneer twee mensen veel ruzie maken, zeggen we ook wel dat het «kat en hond» zijn. Is dit echter zo vanzelfsprekend voor onze geliefde dieren? De vooruitgang van de dierenpsychologie geeft ons meer helderheid over dit natuurlijke misverstand.

HIERARCHIE

In de natuur zijn het allebei predatoren*. De hond is superieur ten opzichte van de kat in de voedselketen en vormt een bedreiging. Als huisdier gaat het niet meer om overleven, maar hun jachtimpulsen en de verhouding prooi-predator blijft onbewust aanwezig. Het wantrouwen blijft.

*Een predator of natuurlijke vijand is een dier of een ander organisme dat zijn prooi actief bejaagt om deze te doden.

VERSCHILLENDE TAAL

Hun communicatiemethodes zijn lichtjaren van elkaar verwijderd. Om een emotie of een intentie aan te geven, gebruiken ze verschillende codes (houding, mimiek, geluid). Wanneer de signalen op elkaar lijken zorgt dit voor verwarring: als ze hun staart bewegen is hond blij, maar de kat geërgerd. Ze kunnen niet met elkaar opschieten omdat ze elkaar niet begrijpen.

GEMEENSCHAPPELIJK

De domesticatie heeft het 't een en 't ander veranderd. Een goede verhouding of zelfs een vriendschap tussen de twee soorten is mogelijk:

   • Socialiseren: laat de soorten elkaar ontmoeten als ze nog klein zijn om positieve associaties te creëren. Ze moeten zo vroeg mogelijk met elkaar omgaan.
   • Bij volwassene: geef ze de tijd om aan elkaar te wennen. Het gaat langzamer en vergt meer werk. Probeer de eerste ontmoeting zo goed mogelijk te laten verlopen.
   • Je hond geruststellen: als de eerste hond die hij ontmoet wat wild of nerveus is, kan de kat zich overvallen voelen. Laat hem kennismaken met een rustigere en minder intimiderende hond van een vriend of maak een lange wandeling met de hond zodat deze zich zoveel mogelijk kan uitleven.
   • Zorg voor een goede maaltijd vóór de confrontatie: met een volle maag hebben ze minder energie om de confrontatie aan te gaan.
   • Zorg ervoor dat je kat een ontsnappingsroute heeft: of de ruimte uit of in de hoogte.
   • Blijf erbij aanwezig: het kan zijn dat de kat jankt of blaast en dat de hond gromt of blaft. Hou in de gaten of de spanning niet te hoog oploopt zodat de ontmoeting niet uitdraait op een teleurstelling, of zelfs op een gevecht.
   • Bewaak de persoonlijke ruimte: je kat zal het niet waarderen als hij wordt gestoord tijdens zijn dutje of het eten. Zorg ervoor dat zijn etensbak en de kattenbak buiten bereik zijn van de hond. Leer de kat dat hij niet in de mand van de hond gaat.
   • Wees rechtvaardig: verander je gewoontes niet. Verwaarloos het eerste huisdier niet om alle aandacht aan de nieuwaangekomene te geven. Hier zou jaloezie uit kunnen ontstaan.

Nu kun je alleen nog maar wachten… Het is moeilijk te voorzien hoe de relatie zich zal ontwikkelen, maar over het algemeen zullen de hond en de kat elkaar uiteindelijk accepteren en een gemeenschappelijke grond vinden. En misschien worden ze wel als twee handen op één buik.

Gerelateerde producten: