Kattenbakvullingen voor katten

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Kattenbakvullingen voor katten

Welke soorten kattenbakvullingen zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen van elk type?
En waar moet u opletten? We helpen u alvast op weg bij het maken van de juiste keuze.
Onze selectie van Kattenbakvulling

Naast een goede kattenbak, is het belangrijk om na te gaan welke vulling je het beste gebruikt. Ontdek de soorten:

MINERALE KATTENBAKVULLING

VOORDELEN

Dit is de meest bekende kattenbakvulling bij de mensen. En tevens ook de meeste simpele versie die u kan gebruiken voor in de kattenbak. De vulling is samengesteld uit natuurlijke kleikorrels die de vloeistoffen absorberen. Dankzij zijn ‘basic’ uitvoering is dit meteen ook de goedkoopste vulling.

NADELEN

Het misschien wel de goedkoopste, maar er zijn ook nadelen aan deze ‘basic’ kattenbakvulling:

   • ze is vaak stoffig
   • heeft een beperkt absorptievermogen
   • heeft een ecologische impact (niet biologisch afbreekbaar)

PLANTAARDIGE KATTENBAKVULLING

VOORDELEN

Deze kattenbakvulling is 100% biologisch en bestaat voor het grootste gedeelte uit houtvezel of spaanders, zaagsel, stro, hennep, maïskolven en gerecycleerd papier. Dit wil zeggen dat ze biologisch afbreekbaar zijn. Ze mogen dus bij het compost of in het toilet (voor de zekerheid na te kijken op de verpakking)! Deze kattenbakvulling is niet schadelijk voor het milieu en daarom veiliger dan andere soorten vullingen.

Bijkomend voordeel aan deze vulling is dat je ze kan gebruiken voor meerdere diersoorten (knaagdieren, vogels, ...). De plantaardige kattenbakvulling is beschikbaar in klonterende en niet-klonterende vorm. Deze kattenbakvulling is goedkoper dan de silica kattenbakvulling.

NADELEN

Als algemene regel geldt dat groentestrooisels minder geur behouden en minder praktisch zijn vergeleken met minerale of silica kattenbakvulling. Het is daarom noodzakelijk deze regelmatiger te vervangen (elke week of zelfs elke vier à vijf dagen).

KLONTERVORMIGE KATTENBAKVULLING

Klontervormig of niet, heeft niets te maken met het feit dat de kattenbakvulling plantaardig, mineraal of siliciumdioxide is. Er zijn kattenbakvullingen in alle categorieën die klonteren. 

VOORDELEN

Het principe van klontervormige vulling is dat deze klontert op het moment dat de urine op de vulling terecht komt. Ze vormen daarna kleine, compacte ballen die gemakkelijk te verwijderen zijn. Naarmate de urine geleidelijk wordt verwijderd, is de resterende kattenbakvulling voor 80% intact. Met als resultaat dat ze langer bruikbaar zijn. Je hoeft alleen af en toe aan te vullen en ruimte te maken voor de "grote integrale reiniging".

NADELEN

   • Niet biologisch afbreekbaar
   • Sommige soorten geven veel stof af

SILICA KATTENBAKVULLING

VOORDELEN

Silica kattenbakvulling bestaat uit een mengsel van zeolieten. Zeoliet is een natuurlijk of synthetisch mineraal (microporeus), die een zeer sterke opname van vloeistoffen en geuren heeft. Silica kattenbakvulling heeft de vorm van doorschijnende korrels met soms kleine blauwe stippen.  De voordelen van deze vulling zijn:

   • Vulling zonder stof
   • Gemakkelijk te reinigen
   • Lange houdbaarheid
   • Is zeer efficient en hygienisch

NADELEN

Het grootste nadeel van deze kattenbakvulling is dat ze niet biologisch afbreekbaar is. Binnenkort zal deze vulling niet meer te verkrijgen zijn, omdat onderzoek heeft aangetoond dat de productie van kattenbakvulling uit silica schadelijk is voor het milieu.

Aangezien het milieu nauw aan ons hart ligt, probeert Tom&Co talrijke ecologische alternatieven aan te bieden. Wil je graag meer informatie hierover? Vraag gerust advies in uw winkel. We hebben een grote selectie van kattenbakvullingen ter beschikking, met elk hun bijzonderheden en troeven.

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: