Kattentaal decoderen

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Kattentaal decoderen

Katten hebben hun eigen taal. Door middel van mimiek, geluiden, houdingen, gebaren en geuren communiceren ze met hun soortgenoten.

Maar soms willen ze iets zeggen tegen ons, hun baasjes. Even decoderen ...

Hun gedrag is soms dubbelzinnig. Om te voorkomen dat een positieve interpretatie tot krabben leidt zijn hier enkele tips voor het ontcijferen van de kattentaal.

SPINNEN

In de meeste gevallen is spinnen synoniem aan tevredenheid, rust en ontspanning. Een kat die op uw schoot spint terwijl u hem streelt is a priori een vrolijke en ontspannen kat. Hij spint omdat hij zich veilig of gerust voelt over wat er zich om hem heen afspeelt.


Pas op voor quid pro quo! Omwille van zijn kalmerende eigenschappen wordt spinnen ook geactiveerd wanneer de kat zich ongemakkelijk voelt of lijdt. Door te spinnen probeert de kat dan zichzelf gerust te stellen of zijn pijn te verzachten. Dit is het geval voor het vrouwtje dat moet bevallen.

MIAUWEN

Miauwen is veelzijdig. Afhankelijk van de context kan het positief of negatief zijn. Een kat die miauwt kan ook angst, een klaagzang, frustratie, iets dringend of een verlangen willen uiten. Dit moet je eigenlijk leren herkennen.

   • Als hij in de buurt van de tuindeur miauwt, dan wil hij naar buiten; in de buurt van de koelkastheeft hij honger.
   • Een loopse kat gebruikt een lang en aanhoudend miauwen om de mannetjes op de hoogte te brengen van haar seksuele beschikbaarheid.
   • Katers produceren een zwaar en gesmoord miauwen om hun tegenstanders of concurrenten te intimideren.

GROMMEN

Bij ongerustheid of gevaar gromt de kat. Men zegt dan dat hijblaast of spuwt omdat hij snel lucht uitstoot. De kat kan agressief worden wanneerhet voorwerp dat hij als bedreiging beschouwt dichterbij komt. Door te grommen wil de kat ongewenste individuen, van zijn soort of een andere soort, op afstand houden.

GEEUWEN

Het geeuwen van een kat heeft niets te maken met de menselijke geeuw, teken van vermoeidheid of verveling. Een geeuwende kat drukt een diepe vorm van ontspanning uit. Vaak rekt de geeuwende kat zich onmiddellijk daarna uit, wat hem een aangenaam gevoel geeft. Zijn hele skelet, inclusief zijn kaak, is ontspannen. Geeuwen is een reflex, het is geen communicatiemiddel.

MIMIEK EN HOUDING

Katten hebben een breed scala aan gezichtsuitdrukkingen die belangrijk zijn voor hun stemming. De snorharen, oren en ogen van de kat vertellen veel over zijn gemoedstoestand. Het gedrag van hun staart, hun manier van lopen en de kromming van hun rug zijn vele andere signalen om te beoordelen of de kat eerder in een verdedigende of aanvallende stemming is.

   • De oren: rechte oren, geopend naar voren, willen zeggen dat de kat kalm is; wanneer de oren naar achteren platgedrukt zijn, wil dat zeggen dat hij angstig is; de oren naar buiten gedraaid betekent dat hij angstig is en klaar om aan te vallen, ...
   • De ogen: de blik van de kat, de verwijding van de pupillen en de opening van de oogleden zijn duidelijke communicatiemiddelen.
   • De snorharen: wanneer de snorharen naar voren zijn gericht, dan heb je een geconcentreerde kat; de snorharen naar achteren wil zeggen: een ongeruste of bedreigde kat; wanneer de snorharen zijdelings zijn verspreid, dan is de kat kalm, ...
   • De staart: een borstelige staart wil zeggen dat de kat boos is; een opgetrokken staart staat voor blijdschap; de staart tussen de poten is een teken van onderwerping; een rechte staart is om te verwelkomen, ...

GEURMARKERING

Katten moeten zich thuis voelen. Daarom laten ze overal hun geur achter. U kan de feromonale code van uw kat niet lezen, maar toch is het belangrijk dat u weet dat feromonen een uitgebreide manier van communiceren zijn.

   • Krabben: Katten krabben niet aan uw meubels, muren en gordijnen voor hun plezier of uit wraak; door te krabben laten ze hun feromonen achter dankzij de klieren tussen hun kussentjes. U kan daarom best voor een krabpaal te zorgen... die u in zijn buurt plaatst!
   • Wrijven: katten wrijven tegen voorwerpen, meubels en mensen om dezelfde reden: om hun geur achter te laten, hun territorium te markeren en om voldoening te geven. De afwezigheid van deze geurmarkeringen kan een stressvolle situatie zijn voor uw kat.
   • Urine: heeft een hoge concentratie aan feromonen, en is praktisch de identiteitskaart van de kat.

Kattentaal spreken is niet gemakkelijk, maar deze tips helpen u om uw huisdier beter te begrijpen. Uw kat heeft een eigen karakter en dit bepaalt de manier waarop hij met u en anderen communiceert. U leert zo van situatie tot situatie en van observatie tot observatie uw kat kennen en begrijpen.

Gerelateerde producten: