« Kattentaal » leren in 3 lessen

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

« Kattentaal » leren in 3 lessen

Uw kat gebruikt een zeer complexe katachtige taal volgens een aangeboren en universele basiscode om te communiceren.

Maar hij ontwikkelt ook zijn eigen « woorden ». Ontcijferen maar!

TAAL MET GELUID

Katten zouden tot zestien verschillende geluiden kunnen voortbrengen om hun emoties, intenties en behoeften uit te drukken:

   • Spinnen: Dit wil zeggen dat de kat gerustgesteld is en zich veilig en vertrouwd voelt. Let op voor de quid pro quo: behalve wanneer hij rustig is, wordt spinnen ook geactiveerd om zichzelf gerust te stellen of om zijn pijn te verlichten.
   • Miauwen: Naargelang de context drukt hij angst, een klaagzang, frustratie of een verlangen uit. Als hij in de buurt van de tuindeur miauwt, dan wil hij naar buiten; in de buurt van de koelkast heeft hij honger. Een loopse kat brengt de mannetjes op de hoogte van haar beschikbaarheid. Katers produceren een zwaar en gesmoord miauwen om hun tegenstanders of concurrenten te intimideren. 
   • Grommen: Bij ongerustheid of gevaar gromt de kat. Men zegt dan dat hij blaast of spuwt omdat hij snel lucht uitstoot. De kat kan agressief worden wanneer "de bedreiging" dichterbij komt en gromt om deze op afstand te houden.

LICHAAMSTAAL

De combinatie van lichaamstaal en geluiden zorgt voor een bepaalde betekenis:

   • De staart: Een borstelige staart wil zeggen dat de kat boos is; een opgetrokken staart staat voor blijdschap; de staart tussen de poten is een teken van onderwerping; een rechte staart is om te verwelkomen, ...
   • De oren: Rechte oren, geopend naar voren, willen zeggen dat de kat kalm is; wanneer de oren naar achteren platgedrukt zijn, wil dat zeggen dat hij bang is; de oren naar buiten gedraaid betekent dat hij angstig is en klaar om aan te vallen, ...
   • De snorharen: Wanneer de snorharen naar voren zijn gericht, dan heb je een geconcentreerde kat; de snorharen naar achteren wil zeggen: een ongeruste of bedreigde kat; wanneer de snorharen zijdelings zijn verspreid, dan is de kat kalm, ...

TAAL MET GEUREN

Voor katten zijn geuren woorden: ze markeren hun grondgebied en laten informatie achter voor andere katten. Een gemarkeerd gebied is een geruststellend gebied:

   • Krabben: Hij krabt niet aan uw meubels, muren en gordijnen voor het plezier. Hij laat zijn feromonen achter dankzij de klieren tussen zijn kussentjes. U kan daarom best voor een krabpaal te zorgen... die u op zijn weg plaatst!
   • Wrijven: Hij wrijft tegen voorwerpen, meubels en mensen om dezelfde reden: om zijn geur achter te laten, zijn territorium te markeren en om zich gerust te stellen. De afwezigheid van deze geurmarkeringen kan een stressvolle situatie zijn voor uw kat.
   • Urine: Urine heeft een hoge concentratie aan feromonen, en is feitelijk de identiteitskaart van de kat.

Uw kat heeft een eigen karakter en dit bepaalt de manier waarop hij met u en met anderen communiceert. U leert van situatie tot situatie en van observatie tot observatie uw kat kennen en begrijpen. Succes!

Gerelateerde producten: