Kattenvoeding, van kitten tot kater

 • + 900 medewerkers
 • + 163 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Kattenvoeding, van kitten tot kater

Je nieuwe kleine metgezel is net aangekomen. Hij slaapt veel, speelt veel en groeit met het oog! Als je wilt dat hij in topvorm is, wil je dat hij geschikt voedsel voor kitten eet! Onze tips over het voederen van kittens, vanaf de geboorte tot één jaar.

VOEDING

Kittens hebben niet dezelfde voedingsbehoeften als volwassen katten. Om goed te groeien, heeft uw kitten heel veel energie nodig. Daarom moet u voor een geschikt dieet zorgen. Na één jaar bereikt de kitten zijn uiteindelijke grootte, van 120 gram gaat hij tot ongeveer 3,5 kg. Tijdens de verschillende fasen van zijn groei zal zijn weefsel, skelet en immuunsysteem ontwikkelen en daarom is een kwaliteitsvolle voeding noodzakelijk.

VOOR HET ZOGEN: eerste vier weken

De eerste voeding van de kitten is het colostrum (melk van de eerste dagen) en moedermelk. Deze eerste zuigmaaltijden, rijk aan antilichamen en groeihormonen, zijn het enige en unieke voedsel in het leven van de baby.

Zoals bij alle moeders is tijdens de dracht en de borstvoeding een aanzienlijke hoeveelheid energie nodig. Om haar te ondersteunen biedt u haar daarom best een superieure kwaliteit kittenvoer aan of, beter nog, een speciaal dieet voor tijdens de dracht en het zogen.

Als bepaalde kittenszijn verwaarloosd door hun moeder of zelfs wees zijn, geef ze dan kunstmatige melk, maar zeker geen koemelk. Deze laatste bevat niet de voedingsstoffen die nodig zijn voor een kitten, die bovendien geen lactose verteert als hij eenmaal volwassen is. Leer geen slechte gewoontes aan!

ZOGEN: 4de tot 8ste week

Beetje bij beetje worden de kittens onafhankelijk van hun moeder. Het zogen begint rond de vierde week en eindigt ongeveer een maand later. Tijdens deze overgangsperiode zullen de kittens de wereld ontdekken. Tijdens hun avonturen gaan ze rondneuzen in de etensbak van hun moeder ... die speciale kittenbrokken zal bevatten! Het zogen eindigt van zodra het vaste voedsel de melk volledig heeft vervangen.

Waarom de voorkeur geven aan speciale voeding voor kittens?

   • Deze bevat taurine, uitstekend voor het zicht, zenuwstelsel en hart.
   • Het proteïnegehalte is optimaal voor de groei.
   • Het bevat geen zetmeel, wat door de kitten slecht wordt verteerd.
   • De hoge energetische waarde zorgt ervoor dat het volume van de maaltijden en de druk op het spijsverteringsstelsel van de kitten worden verminderd.
   • De vorm, grootte en textuur van de voeding zijn aangepast aan de melktanden van kittens (mogelijkheid om ze te bevochtigen).

NA HET ZOGEN: 4 tot 12 maanden

Hoe meer de kitten groeit, hoe minder energie hij nodig heeft. Een ander type brokken wordt dan aanbevolen. Ze blijven zorgen voor een veilige en harmonieuze groei maar zijn minder geconcentreerd in energie dan de eerste:

   • De energie inhoud is minder geconcentreerd.
   • Ze bevatten vezelsupplementen om een goede spijsvertering te bevorderen en de darmflora te stimuleren.
   • Ze zijn rijk aan specifieke antioxidanten (DHA' s) die het immuunsysteem versterken.
   • De aanwezige calcium en fosfor dragen bij aan een goede botontwikkeling.

ADVIES
Bij Tom&Co heeft u de mogelijkheid om te kiezen tussen een breed scala aan producten en accessoires zodat uw kleine haarbal groter kan worden. We geven u graag enkele tips mee om het voederen te vergemakkelijken:

   • Plaats de brokjes in een plat bakje om het in de mond nemen te vergemakkelijken.
   • Kittens hebben kleine magen, ze voeden zich de hele dag door met kleine porties. Laat ze hun dagelijkse brokjes zelf nemen, ze zullen eten wanneer ze zin hebben. Als ze te gulzig zijn, plaats dan een programmeerbare brokkendispenser.
   • Suiker heeft geen nut in het dieet van katten en kittens. Het zijn carnivoren die dol zijn op eiwitrijke voedingsmiddelen.
   • Kittens hebben een fijne neus en een fijn gehemelte. Ze verkiezen natte voeding omdat het lekkerder is. Ze zouden nooit muf eten proeven. Voedsel en water moeten altijd vers zijn; afval moet ver uit de buurt van de eetruimte blijven; het bakje moet altijd schoon zijn. 
   • Er worden specifieke voedingssupplementen aanbevolen om de vacht van de kittens te verbeteren, de gezondheid van hun huid te verzekeren en hun immuunsysteem te stimuleren.
   • Gesteriliseerde of gecastreerde kittens hebben neiging tot overgewicht, een specifiek dieet is daarom nodig.

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: