Kattenvoer: droog of nat?

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Kattenvoer: droog of nat?

Droog of nat voedsel? Er zijn bij beide voor- en nadelen. Als gevolg daarvan moedigen dierenartsen de gemengde optie steeds meer aan. Op deze manier kunt u de voordelen van brokjes combineren met de voordelen van patés.

DRINKEN

Katten hebben niet de instinctieve reflex om te drinken. Een voordeel van nat voer is dat het voedsel 80% water bevat. Een strikt droog dieet daarentegen zorgt voor een verminderde inname van water en risico's op constipatie of blaasontsteking. Een slechte hydratatie kan dan leiden tot ernstige nier- en urinewegproblemen. Door beide soorten voedsel te combineren, maakt u verteren voor uw kat gemakkelijker, vooral als hij terughoudend is om te drinken.

BEWAREN

Brokjes kunnen, mits de zak goed werd gesloten, gemakkelijker worden bewaard dan natte voeding, die minder lang fris blijft. Als het vlootje eenmaal is geopend, kan dit slechts 24 uur in de koelkast blijven staan en maximaal 4 uur in het etensbakje. Wanneer het niet meer fris is, is het minder appetijtelijk voor de kat die gevoelig is voor geurtjes, en zal hij het niet meer aanraken.

VOORDELEN

   • Wanneer een kat op brokken moet kauwen vertraagt dit het verschijnen van tandsteen. Nat voedsel is gemakkelijker te kauwen, en daardoor een goed alternatief voor katten met fragiele tanden of gevoelig tandvlees.
   • Door hun productieproces zijn de patés smakelijker (vers gemalen voedsel) dan brokjes (geroosterd en verwarmd voedsel). Daarom verkiezen moeilijke katten dit eerder. Degenen die gewend zijn geweest aan heerlijke patés hebben moeite met het accepteren van droog voedsel.
   • Katten eten de hele dag kleine beetjes, in kleine hoeveelheden en alleen als ze honger hebben. Brokjes zijn handig omdat ze in de open lucht kunnen blijven, terwijl de patés snel oxideren. Geef hem dus niet zijn dagelijkse rantsoen in de ochtend, want dan kan het zijn dat hij de rest van de dag vast.
   • De energiewaarde van nat voedsel is lager dan die van droog voedsel. Voor een voedzaam dieet dat gelijkwaardig is aan dat van brokjes moet de kat er een grotere hoeveelheid van eten en kan hij dus beginnen bijkomen.
   • Brokjes zijn goedkoper dan patés. Om al deze redenen raden wij u aan om beide soorten voedsel te combineren. 

De voedselafdeling van Tom&Co biedt u een ruime keuze aan brokjes en patés die uw kat gelukkig maken. Wij bieden ook producten die afgestemd zijn op de leeftijd, bouw en gezondheid van uw huisdier.

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: