Zoek een winkel

Waar uw kat kopen?

 • + 900 medewerkers
 • + 160 winkels
 • + 7.000 producten

Waar uw kat kopen?

Het is beslist, u gaat een kat kopen. Maar je moet nog belissen waar je je kat gaat kopen. Bij een particulier? In het asielcentrum? Bij een fokker? Wij helpen je alvast op weg door het geven van enkele tips waar je moet opletten bij het kopen van een kat.

Er zijn vele adoptiemethoden en elke methode moet, zoals het hoort, worden bekeken. Daarom sommen we de drie grootste methodes even op.

TWEEDE KANS

Vandaag de dag zijn er vele organisaties die zorgen voor gevonden of verlaten dieren, vaak katten en honden. De dieren worden vervolgens gehuisvest, gevoederd, verzorgd en getroost. Vergeet de vooroordelen over dieren uit een asiel adopteren. Want elk dier verdient een tweede kans. Er zijn enkele voordelen verbonden aan adoptie uit asielen:

   • U doet een goede daad. U biedt uw nieuwe metgezel een nieuw en onverwacht leven: een warmethuis met liefdevolle baasjes.
   • Katten in asielen zijn niet noodzakelijk slechte, agressieve of lijdende katten. Er zijn tal van redenen om een dier achter te laten: een overlijden, ziekte, financiële problemen, verhuizing, …
   • U vindt er ook raskatten en kittens.
   • De medewerkers van asielen kennen hun bewoners goed. Zij kunnen u begeleiden in uw keuze om het dier te vinden dat het beste bij u past.

PARTICULIEREN

Dit kan gevaarlijk zijn. Kittens te geef of te koop, er zijn genoeg advertenties, al dan niet op internet, te vinden. Maar zelfs wanneer de prijs zeer verleidelijk is, weet dan dat deze adoptiemethode enkele risico's met zich meebrengt:

   • De omstandigheden waarin wordt gekweekt zijn vaak schandalig. Vooral bij kittens en katten uit Oost-Europa. Deze clandestiene dieren worden over het algemeen slecht gezoogd, slecht gevoed, vervoerd in beschamende omstandigheden, hebben genetische afwijkingen, enz.
   • Particulieren zijn vaak slecht geïnformeerd over de voorzorgen rond zogen, gezondheid en socialisatie. Het diertje dat je koopt heeft dus vaak niet de nodige verzorging gekregen.
   • Het kan zijn dat de eigenaars zich willen ontdoen van een onbeheersbare kat en ze zullen u dit zeker niet vertellen. Je weet dus niet altijd wat er gebeurd is met de kat.

Informeer u grondig. Als de verkopers gewetensvol lijken, kan u deze mogelijkheid overwegen, maar wees voorzichtig.

PROFESSIONELE FOKKERS

Als u een raszuivere kat wilt adopteren, kan u zich beter wenden tot een professionele fokker. De liefde van de gepassioneerde fokker is een garantie voor u. Hij heeft er geen belang bij om u een kat te verkopen met afwijkingen of die niet voldoet aan de noodzakelijke voorwaarden en die niet goed werd gezoogd.

De erkende fokkers en deelnemers aan kattenshows zijn de veiligste. Die moeten trouwens erkend zijn, dus ze worden automatisch gecontroleerd. Een fokker concentreert zich meestal op één of twee rassen. Pas op voor bedrijven die u veel keuze geven. Sommige gewetenloze fokkers beschouwen katten als gewone handelswaar, en dat kan schadelijk zijn.

Als u eenmaal hebt gekozen hoe en waar u uw kat wilt halen, vergeet dan niet om de komst van uw kat op voorhand voor te bereiden. Met Tom&Co is de komst van uw nieuwe metgezel voorbereiden kinderspel!

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: