Waarom gaat je kat ervandoor?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Waarom gaat je kat ervandoor?

Waarom gaat je kat ervandoor? Geef vooral jezelf niet de schuld. Het is niet dat hij ongelukkig is bij jou en dat hij ergens anders op zoek gaat naar meer warmte en liefde of comfort. Hij gaat gewoon op avontuur.

Het avontuur is een avontuur!

Waarom gaat je kat ervandoor? Geef vooral jezelf niet de schuld. Het is niet dat hij ongelukkig is bij jou en dat hij ergens anders op zoek gaat naar meer warmte en liefde of comfort. Hij gaat gewoon op avontuur.
Katten zijn territoriumdieren en het relatief onafhankelijk. Ze hebben een rekbare visie van het territorium waarop ze hun leefruimte creëren. Als ze er vandoor gaan is dat om:

  • Zich voort te planten;
  • Te jagen;
  • Uit te rusten.

Sommige gaan er meer vandoor dan andere

Als er «aanwezigheid» is op zijn territorium zal je kat sneller afdwalen om zijn kansen op prooien, vrouwtjes of vrije takken te verhogen.
De frequentie van zijn komen en gaan hangt af van zijn karakter. Sommige katten zijn meer huiselijk, «luier» en zullen niet naar buiten gaat om koude voetkussentjes te krijgen als hun bakje goed gevuld is.
Je kat kan er ook vandoor gaan omdat hij zich verveeld: maak wat speelplekjes voor hem en schenkt hem wat aandacht.
Na een verhuizing of een vertrek naar vakantiebestemming wordt het risico dat hij ervandoor gaat zonder terug te komen groter. Je kat heeft geen herkenningspunten meer en gaat op zoek naar zijn oude woning.


Gevaren buiten de woning


Dat hij ervan doorgaat is op zich geen probleem. Als hij maar terugkomt… gezond en wel! Of je nou op het platteland woont of in de stad, het maak niet zoveel uit als het gaat om de mogelijke gevaren: diefstal, vergiftiging, verkeersongevallen, vallen, infectieziektes, insectenbeten, gevechten, opsluitingen, verstikking door de halsband, disoriëntatie, enz.


Om het risico dat hij ervan doorgaat te beperken
Sterilisatie

Door zijn voortplantings- en jachtinstinct te temmen, beperk je zijn redenen om ervandoor te gaan en zal hij liever binnen blijven waar het lekker warm is.

De anti-vlucht halsband

Als de kat probeert buiten de toegestane zone te komen, krijgt hij een elektrische schok. Zodra hij bij dit virtuele hek aankomt, zal hij meteen omkeren.

De begrenzing van de tuin

Je kunt een omheining voor katten of gaas installeren waardoor je kat wel naar buiten kan, maar zonder de omgeving van het huis te kunnen verlaten.

Dagelijkse aandacht en comfort

Je huis moet zo ingericht zijn dat je kat zich er thuis voelt. Na zijn wandelingen komt hij terug naar huis omdat hij daar warmte en veiligheid vindt. Hij vindt er eten en drinken, speeltjes en knuffels.

Een paar voorzorgsmaatregelen
De chip


In België is de identificatie van een kat met een chip verplicht, maar het is vooral de beste manier om de kat terug te vinden als hij verdwaald. Het is het bewijs dat het om jouw kat gaat in geval van diefstal of een geschil. Een geïdentificeerde kat heeft 40% meer kans om teruggevonden te worden.

De halsband en de identificatiemedaille

Dit betekent dat hij een familie heeft. Jouw gegevens maken het mogelijk dat de kat bij je wordt teruggebracht.

Het kattenluik

Hij kan dag en nacht komen en gaan. Wat een gevoel van vrijheid! Hij hoeft geen toestemming te vragen om te vertrekken en niet te waarschuwen dat hij is teruggekomen.

Vaccins


Omdat je kat soortgenoten en besmettelijke dieren tegenkomt, is het belangrijk je kat te vaccineren, een wormenkuur en een antiparasitaire halsband te geven. Zorg voor een eerstehulpkoffertje voor het geval hij met wat schrammen terugkomt.

Het ideale is een middenweg te vinden tussen vrijheid en veiligheid. Je kat moet zowel binnen als buiten kunnen gedijen. Wees liefhebbend en vooruitziend.