Zoek een winkel

Wat een “topras” uw kat !

 • + 900 medewerkers
 • + 158 winkels
 • + 7.000 producten

Wat een “topras” uw kat !

Raskatten zijn kleine juwelen. Welk ras past het beste bij u? Er zijn ongeveer tachtig erkende kattenrassen. Vandaag de dag zijn de meest prominente de Maine Coon, de Heilige Birmaan, de Pers, de Bengaal of de Kartuizer. Maar vele andere rassen vallen nog te ontdekken…

GOEDE GEZONDHEID

Raskatten worden al lang bestudeerd. Veterinaire literatuur en gepassioneerde fokkers zijn grote informatiebronnen over de aanleg en specifieke kenmerken van elk ras. Zo wordt het vinden van die zeldzame parel gemakkelijker.

Het eerste verschil tussen een raszuivere kat en een huiskat is het genetische kapitaal. Pure, zuivere raskatten hebben een verminderd genealogisch pad, wat het risico op erfelijke tekortkomingen verhoogt. Het anticiperen op en opsporen van ziekten maakt een doeltreffende preventie mogelijk. Enkele voorbeelden:

   • Perzen zijn bijvoorbeeld bijzonder vatbaar voor nieraandoeningen zoals polykystose. 
   • Chinchilla Perzen hebben vaak kwetsbare ogen die moeten worden verzorgd.
   • Een andere ziekte die door inteelt wordt bevorderd is amyloïdose (opslag van onoplosbare eiwitten in cellen), vooral in bij Siamezen. 
   • Rassen met een platte snuit kunnen last hebben van ademhalingsproblemen.

UITERLIJK

De esthetische kenmerken van raskatten worden dankzij deze geplande en intelligente reproductie bewaard van generatie op generatie. Elegant, majestueus, sterk, gedrongen, atletisch, er is iets voor alle smaken. Dikke pelzen en langharige katten vereisen dat u hen regelmatig borstelt en goed verzorgt. Wat is er mooier en aangenamer dan een goed gekamde pels van een Pers, Maine Coon of Ragdoll?

KARAKTER

Tot slot is het belangrijkste dat het klikt tussen uw karakter en dat van uw kat. Bij het maken van uw keuze kan u rekening houden met het temperament van elk ras en anticiperen op de persoonlijkheid van uw kat. Iedereen heeft zijn eigen karakter. Sommige kattenrassen zijn vriendelijker en aanhankelijker aan mensen. Deze staan bekend als hondenkatten. Anderen zijn onafhankelijker en wilder. Sommigen zijn ondeugender en speelser. Het kiezen van een raskat die het beste past bij uw levensstijl is de ideale oplossing. En als twee rassen u doen smelten en u niet kan kiezen, neem dan een kruising. Die zal de kenmerken van beide ouders hebben.