Benodigdheden voor uw konijn

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Benodigdheden voor uw konijn

Een kooi, een eetbak, een drinkbak … om zich goed te voelen moet uw konijn niet alleen in topvorm zijn,
maar heeft hij ook allerlei zaken nodig. We gidsen u alvast doorheen de belangrijkste accessoires. 

KONIJNENHOK

Uw pluizige vriend in huis halen vraagt om enkele aanpassingen. Als u beslist om een konijn binnen te houden, kies dan voor een grote kooi (minimum 1m breed) die onderaan toe is en bovenaan een rooster heeft. Onthou hierbij: hoe groter en hoger de kooi, hoe gelukkiger uw nieuwe vriendje zal zijn.

U kan ook beslissen om uw konijn buiten te houden, in een groot konijnenhok in de tuin. Daar kan het naar hartelust buiten huppelen en genieten van de frisse buitenlucht. Wanneer uw konijn buiten verblijft dient u wel extra voorzorgsmaatregelen te nemen.

Tips:

   • Konijnen liggen graag in de zon, maar zorg zeker ook voor een schaduwplekje.
   • Hang in de zomer een muggennet over zijn hok ter bescherming tegen muggen en vliegen.
   • Leg in de winter een dikke laag stro in zijn kooi voor de warmte.
   • Bescherm tot slot de ingang van zijn hok tegen roofdieren. 

SLAAPPLAATS

Voorzie ook een huisje in het konijnenhok om te rusten en waar uw konijn zich in stilte kan terug trekken. Zorg voor minstens vijftien cm vrije ruimte erboven zodat uw konijn erop kan klimmen. Hij aanschouwt de wereld graag vanuit de hoogte. Plaats de kooi op een rustige en lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Licht beïnvloedt immers het levensritme en humeur van je konijn. Zet de kooi ook niet in de tocht, dicht bij een radiator of bij de televisie.

PRODUCTEN VOOR ZIJN HYGIËNE

Je hebt een speciaal tangetje met groef nodig om de nagels van je konijn te knippen. Wanneer dit moet gebeuren hangt af van de vrijheid dat je konijn heeft. Een konijn dat regelmatig kan rennen, gebruikt zijn klauwen op een natuurlijke manier. Terwijl een konijn dat bijna niet loopt, heeft deze gelegenheid niet. Gemiddeld moet je elke drie maanden de klauwen van een konijn knippen (op basis van een konijn met vrijheid).

Knip je konijn zijn nagels alleen wanneer ze langer zijn dan 1,5 cm. Er zitten heel veel bloedvaatjes in de aanzet van de nagels, dus let heel goed op om daarin niet te knippen. Anders bezorg je je huisdier veel pijn.

WEETJE: Ben je niet zeker? Kom langs in onze Tom&Beauty voor een nagelverzorging op maat (prijzen zijn afhankelijk van de grootte van uw huisdier) of vraag aan je dierenarts om te tonen hoe je dit klusje klaart.

Daarnaast hebben konijnen ook kwetsbare luchtwegen. Voorzie daarom een bodembedekking met weinig stof op basis van houtsnippers of hennep. Ook een kattenbakvulling van houtkorrels is geschikt. Net zoals een kat, gaat een konijn altijd op dezelfde plaats naar het toilet. Vervang dit vulsel één of twee keer per week wanneer je de kooi van je konijn schoonmaakt. Dank van je nieuwe vriend!

EET- EN DRINKBAK

Je konijn heeft ook een eetbak en een drinkbak nodig. Om de juiste voeding aan je konijn te geven, kan je ons artikel ‘wat eet je konijn’ raadplegen. Plaats de eet- en drinkbak zo hoog mogelijk (maar je konijn moet er uiteraard nog aan kunnen) om het water en voedsel schoon te houden. Voorzie een ruif (een ijzeren traliewerk als voederbak) voor het hooi want je konijn zal hiervan heel de dag door eten. Zo blijft zijn hok mooi opgeruimd en vind je niet overal hooi.

Met een goed konijnenhok, de juiste hygiëne en voldoende eten is je pluizige vriend goed op weg om gelukkig te worden bij jou. Het enige wat je nu nog dient te doen, is je konijn overladen met liefde!

 

Gerelateerde producten: