Benodigdheden voor je rat

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Benodigdheden voor je rat

Een grote kooi met een of meerdere verdiepingen, schuilhoekjes en een strikte schoonmaak ervan!

Meer heb je niet nodig om te starten met een rat gelukkig te maken. 

KOOI

Hoe klein hij ook is, een rat is heel actief. Hij heeft dus een ruime kooi nodig, met verdiepingen (liefst in plastic of plexi). Je nieuwe vriend moet kunnen rennen, klimmen en op zijn achterste poten lopen! Plaats de kooi op een rustige plaats, beschut tegen tocht en direct zonlicht. Vergeet natuurlijk de eetbak en de drinkfles niet, om vast te maken aan de tralies van de kooi.

INRICHTING

Leg op de bodem van de kooi plantaardig absorberend en anti-allergeen strooisel. Hennepstrooisel, in korrels of geperst, of stofvrije strovezels zijn ideaal als bodembedekker. Zet er een huisje in zodat je rat zich kan afzonderen wanneer hij daar nood aan heeft. Je kan ook nog andere hoekjes voorzien (ratten verstoppen zich graag), opgehangen buisjes (sommige ratten kunnen zich daar uren mee amuseren) en een hangmat (zodat hij in de hoogte kan schommelen).

Het belangrijkste bij de inrichting is regelmatig alles verplaatsen en vervangen (behalve zijn vaste slaapplaats). Zo hou je de omgeving interessant voor je rat. Een kooi moet namelijk een echt speelplein zijn voor hem! 

GEURHINDER

Een kooi die regelmatig schoongemaakt wordt, stinkt niet. Een aantal willekeurige tips:

  • Verwissel de hangmat regelmatig, net als de andere dingen in stof die snel slecht ruiken
  • Kies niet voor hooi als ligstro (dat is niet absorberend genoeg). 
  • Vermijd zaken uit hout die met urine doordrenkt raken. 
  • Maak de verdieping regelmatig schoon met een spons, want je rat doet daar graag zijn plasje.
  • Was de kooi en de accessoires één of twee keer per week grondig, want hij heeft de neiging om zowat overal druppels urine achter te laten om zijn territorium af te bakenen. 
  • Het regelmatig of zelfs dagelijks veranderen en reinigen van het houten speelgoed zal geurtjes ook tegengaan.

TIP

De tanden en nagels van je rat blijven groeien. Normaal slijt hij die zelf wel. Maak daarom een steen uit mineraalzout vast aan de tralies van zijn kooi. Als je ziet dat hij die niet voldoende gebruikt, vraag dan aan de dierenarts om de tanden en nagels bij te vijlen.

Gerelateerde producten: