Benodigheden voor je Gerbille

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Benodigheden voor je Gerbille

De Gerbille wordt voortaan je nieuwe maatje. Maar wat heb je nodig om voor hem te zorgen?

KOOI

Hij houdt van springen en gangen graven. Zijn ideale woning is dus een hoge kooi met een diepe bodem. Zo kan de gerbil graven en ‘verbouwen’ terwijl de kooi toch voldoende verlucht wordt. De metalen spijlen van gerbilkooien zijn meestal sterk genoeg voor de knaagtandjes van het diertje. Kies trouwens liever een kooi met ongeverfde tralies. Plaats de kooi best in de woonkamer, dicht bij alle activiteit. Zet hem niet op de grond en let erop dat de kooi niet in de tocht en gedeeltelijk in de schaduw staat.

Een gerbil kan ook in een terrarium (een aquarium zonder water) leven, zolang het maar voldoende wordt verlucht via ventilatieopeningen boven en onder het terrarium. Anders krijgt het diertje het veel te warm.

HYGIËNE

Maak zijn kooi één of twee keer per maand schoon. Zet er een bakje in (dat je eens per week ververst) met hennepstrooisel, maïskorrels of hooi. Als je houtkrullen gebruikt moeten deze stofvrij zijn, omdat de gerbil vrij gevoelige luchtwegen heeft. Vul de kooi dan 10 tot 15 cm hoog met houtkrullen.

SPEELGOED

De gerbil is een echte architect in hart en nieren en houdt ervan zelf zijn nest te bouwen, te verbeteren, te verwoesten en herop te bouwen. Hij moet dus de grond kunnen omwoelen en naar believen kunnen knagen en klimmen. Denk hieraan bij het inrichten van zijn kooi.

Zorg dat hij zich niet verveelt door hem voldoende afleiding te bezorgen, naar analogie met zijn natuurlijke habitat. Geef hem bij voorkeur een huisje waarin hij een zacht nest kan bouwen om zich terug te trekken in stressvolle situaties. Een dikke laag houtkrullen om in te graven, een observatiepost om te klimmen, materiaal om nesten mee te bouwen, buisjes in karton of hout om door te kruipen enz.

Gebruik liever geen buisjes in pvc, want de gerbil zal die kapot knagen. Als hij daar te veel stukjes van binnenkrijgt, zou hij wel eens uitwendige of inwendige verwondingen kunnen oplopen. Vergeet ook niet een drinkfles en eetbakje te installeren.

WEETJE

Zet een bakje met chinchillazand in de kooi. De gerbil zal zich regelmatig door het zand rollen om zich te ontdoen van de overtollige talg in zijn vacht. Hij zal het ook gebruiken om zijn tanden te reinigen. Vervang het zand om de twee tot drie dagen.

Gerelateerde producten: