De cavia

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

De cavia

Cavia's zijn behoorlijk populair als huisdier, zeker voor kinderen omdat het behoorlijk tam kan worden gemaakt.

Het is alleszins een diertje dat net zoals het konijn erg geschikt is voor kinderen omdat het behoorlijk tam kan worden gemaakt. En net zoals konijnen bestaan er zowel langharige als kortharige exemplaren. 

VOEDING

‘Oppassen voor vitamine C-tekort’, zal elke dierenarts zeggen als het over cavia’s gaat. Geef dus speciaal caviavoer, en voorzie regelmatig wat supplementen. Voor het overige is de cavia een leuk beestje, actief overdag en kan ze behoorlijk oud worden – wel tot acht jaar, dus overweeg de aankoop ervan best grondig.

Voor het overige lopen de noden nogal gelijk: een hok met een schuilplaatsje, steeds eten en drinken én een parcours waarin ze hun energie kwijt kunnen. Nog dit: net zoals het konijn plant de cavia zich zéér vlotjes voort – kies dus best cavia’s van hetzelfde geslacht wanneer je ze samenzet. Dat kan overigens ook in een goed beschut hok in de tuin.

MEDISCHE GEVOELIGHEDEN

Cavia’s zijn iets minder gevoelig voor diarree dan konijnen, maar huidproblemen komen vaker voor. Als de huid van je cavia schilfertjes vertoont, laat dan een check-up doen – het kan om schurft of schimmel gaan. De behandeling daarvan is relatief eenvoudig maar vraag totaal andere middelen, terwijl de symptomen gelijk lopen.

Een positief verschil is dat cavia’s minder tandproblemen krijgen dan konijnen, al moet er toch ook regelmatig hooi op het menu worden gezet om het gebit in conditie te houden.

Volgens sommige specialisten kan de cavia perfect veilig samen met een konijn leven, anderen maken daar dan weer voorbehoud bij, wegens de mogelijke overdracht van ziekten. Maar dat is dus niet sluitend aangetoond.

Gerelateerde producten: