Een rat kopen: Informatie en tips

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Een rat kopen: Informatie en tips

De ideale omgeving vinden voor je rat is geen sinecure. Hier volgen alvast enkel tips over wat je nodig hebt en hoe je het beste omgaat met je rat.

KOOI

De ideale kooi is ruim en groter in de hoogte dan in de breedte. Zorg ervoor dat je rat de mogelijkheid heeft om zich te verstoppen, te klimmen en te spelen. Reken ongeveer 0,05 m3 per rat. Kies bij voorkeur hennep, vlas of maïs als bodembedekking. Houtvlokken kunnen namelijk substanties bevatten die schadelijk zijn voor je rat.

Ratten stinken niet. Als je de kooi van je rat regelmatig schoonmaakt en de bodembedekking vervangt, zou je geen last mogen hebben van nare geurtjes.

SOCIAAL

Een rat heeft een sociaal karakter en heeft nood aan gezelschap. Overweeg een vriendje voor je rat, liefst van hetzelfde geslacht ... anders krijg je er elke maand misschien wel een stuk of tien kleine ratjes bij!

Soms gebeurt het dat bepaalde ratten het niet met elkaar kunnen vinden. Het is belangrijk dat je de tekenen van agressiviteit op tijd opmerkt om erger te voorkomen. De kenmerken? Ze zetten hun haar rechtop, blazen als een kat of trappelen met hun voorpootjes.

Plaats de kooi bij voorkeur in een kamer waar je vaak komt of waar je rat contact heeft met alle gezinsleden. Ratten zijn vooral overdag actief, maar ze liggen lang niet de hele nacht te slapen!

ALLESETER

Geef een evenwichtige voeding, want een rat kan snel te dik worden. De graanmengelingen van Tom & Co vormen een goede basis. Ze worden dagelijks aangevuld met stukjes vers fruit en groenten. Ook restjes kaas of ham smaken altijd. Daarnaast bestaan er specifieke snoepjes voor ratten. Het is belangrijk dat je rat altijd over vers water beschikt. Ververs het dus dagelijks!

Geef geen citrusvruchten, chocolade, de pitjes/steentjes van allerlei vruchten, heel zout/zoet/gekruid eten of zaken met alcohol. Vermijd ook koolzuurhoudende dranken en te warm of te koud eten.

GEWENNING

De rat wil niets liever dan je vriend zijn, maar heeft toch wat tijd nodig om aan je aanwezigheid te wennen. Laat je nieuwe huisdier dus bij thuiskomst zich eerst op het gemak installeren en zet een doos in de kooi waarin het kan schuilen en zich veilig voelt.

Vanaf de volgende dag kan je ermee beginnen spelen en praten. Steek nooit je hand in de doos om de rat te pakken, want dan voelt ze zich aangevallen en zou ze je kunnen bijten. Geef haar de tijd om je te leren kennen, praat ertegen en kom dicht bij haar kooi zodat ze je geur leert kennen.

Beter nog, laat de deur van de kooi open, doe gewoon de dingen die je normaal doet wanneer je in huis bent en laat ze zelf naar je toe komen. Een rat is heel nieuwsgierig van aard en zal dus vlug toenadering zoeken.

GESLACHT

Over het algemeen zijn de mannetjes rustiger: ze eten, slapen veel en zijn aanhankelijker dan de vrouwtjes. De vrouwtjes zijn dynamischer en nieuwsgieriger. Ze zijn levendiger en in alles geïnteresseerd. Ze hebben ook een zachtere pels en hun geur is iets minder sterk. Waarom kiezen voor een mannetje of vrouwtje? Kies gewoon het geslacht waar jij je het beste bij voelt.

WEETJE

Ratten zijn ongetwijfeld de intelligentste en meest sluwste dieren uit de dierenwereld.

Gerelateerde producten: