Het konijn: medische (voor)zorgen

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Het konijn: medische (voor)zorgen

Naast een toffe speelkameraad, is het ook belangrijk om je konijn de juiste medische (voor)zorgen te geven.

TANDEN

Vooral de tandjes van het konijn kunnen soms extra zorg vragen. Die groeien immers voortdurend door en wanneer ze scheef gaan groeien, slijten ze uiteraard niet meer optimaal af door het knagen. Na verloop van tijd kan het konijn dan niet meer eten. Er bestaan echter speciale snacks om naast het eten van hooi de slijtage mee bevorderen.

NAGELS

Een andere to do is het knippen van de nageltjes met een speciaal schaartje – let er wel op dat je alleen het wit van het nageltje afknipt en niet aan het ‘leven’ raakt. Het leven herken je aan de donkere draad in de nagel, wat eigenlijk bloed is. In principe moet je met je konijn niet of nauwelijks naar de dierenarts. Wie echter op safe wil spelen, zal het jonge konijn toch een check-up laten ondergaan.

GEVOELIGE DARMPJES

Zo wordt een konijn dat buiten zit meer en meer gevaccineerd tegen mixomatose (een door muggen overgedragen ziekte). Wat echter het meeste voorkomt, is coccidiose, een ziekte die vooral jonge konijnen krijgen door een parasiet die in de ontlasting voorkomt en vooral opduikt door stress of te weinig eten.

STERILISATIE

Of je het konijn laat steriliseren of castreren, beslis je uiteraard zelf. Wetenswaard is evenwel dat sterilisatie de kans op baarmoedertumoren verkleint wanneer er niet wordt gefokt. Castratie kan een goed idee zijn wanneer twee mannetjes gaan vechten. En in tegenstelling tot de grootte van het oor van het konijn, komen oorontstekingen relatief zelden voor.

VOEDING

Tot slot: geef liever geen keukenresten aan het konijn, en zeker geen zaken als wortelschillen en sla. Keukenrestjes bevatten meestal teveel vocht voor het konijn en zorgen voor darmproblemen. Verander het voedingspatroon zeker nooit bruusk.

Gerelateerde producten: