Maar wat eet een hamster?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Maar wat eet een hamster?

Net als de mens is de hamster een omnivoor. Hij voedt zich met planten (ook knollen en vooral zaden) en vlees.

Hij heeft een typisch trekje: hij slaat het voedsel op in zijn wangen en dat is best een grappig zicht!

VOEDING

Geef hem één keer per dag, liefst tegen de avond, vers water en 10 tot 15 gram complete voeding voor hamsters. Doe daar nog wat sprietjes stro en een kleine portie fruit en groenten bij. Dat kan een stukje zijn van een appel, een druif, een aardbei, een bloemkool, een wortel, een komkommer of een blaadje sla.

Geef hem nooit aardappelschillen, boontjes of koolbladeren. Als je niet zeker weet of iets goed is voor hem, geef het hem dan niet. Anders zou hij wel eens diarree kunnen krijgen, wat dodelijk kan zijn. De hamster heeft de neiging zijn voedsel te bewaren. Neem voedselresten regelmatig weg, want anders zou je wel eens beschimmelde stukjes kunnen terugvinden.

EXTRA SNACKS

Geef je pluizenbol twee tot drie keer per week een beetje yoghurt of kwark op je vingertop. Je mag hem ook een heel klein sneetje ham, rundvlees of tonijn geven. Hamsters zijn net als mensen: ze houden van lekkers. Geef hem één keer per week een snack voor hamsters.

Weersta aan de verleiding om je hamster zoete of hartige koekjes te geven en geef hem zeker geen chocolade. Zijn spijsvertering is erg gevoelig en raakt gemakkelijk verstoord. Chocolade is vergif voor zijn hart en kan fataal zijn, zelfs in heel kleine dosissen!

GOUDEN REGEL

Omdat het verteringssysteem van dit knaagdiertje zo kwetsbaar is, is het heel belangrijk dat je zijn voeding niet bruusk wijzigt. Geef je hem nieuwe voeding? Doe dat dan geleidelijk door ze enkele dagen lang met de vertrouwde voeding te combineren. Koop dus een nieuwe zak voer vóór de huidige leeg is als je op andere zaad korrels wil overstappen. Geef nieuw groenvoer altijd eerst in kleine hoeveelheden.

WEETJE

Wanneer je enkele dagen op vakantie vertrekt, kan je hamster, uitzonderlijk, alleen thuis blijven.
Vul zijn zuigfles en geef hem voldoende zaden. Hij is perfect in staat om zijn voedsel te beheren. Voor meer dan een week moet je wel een babysit vinden!

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: