Onmisbare accessoires voor je cavia

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Onmisbare accessoires voor je cavia

Alles om te verzekeren dat je nieuwe vriend zich thuis voelt. Cavia’s hebben nood aan een grote kooi

en enkele andere benodigdheden. De volgende zaken mag je zeker niet vergeten.

ABSOLUUT NOODZAKELIJK

Een grote traliekooi met een plastic bodem is ideaal. Zorg ervoor dat de opening aan de voorkant zit, zodat je kleine pluizenbol er zelf uit kan. Zoek een plaatsje (dat definitief is vanaf het begin) in een heldere ruimte, uit de tocht, beschut tegen direct zonlicht en niet te dicht bij de verwarming. Bestrooi de bodem van de kooi met strooisel van Tom&Co of Cat’s Best (hennep).

Voorzie ook een drinkbus en een eetbakje (dat je elke dag uitwast), een klein huisje (bij voorkeur met plat dak, zodat hij erop kan klimmen), een hooiruif en een mineraalsteen (voor extra vitaminen en mineralen). Reken elke week op een twintigtal minuten om de kooi helemaal uit te mesten: het vuile strooisel eruit, de kooi reinigen en desinfecteren en vers strooisel erin.

SPEELTERREIN

Je huisdier heeft er nood aan om minstens een tot twee uur per dag buiten zijn kooi rond te lopen. Let op dat hij niet aan elektriciteitssnoeren gaat knabbelen (bescherm ze dus), kijk uit met plasjes achter de meubels en zorg ervoor dat hij niet van groene planten kan eten, want die zijn soms giftig. Je kan best een afgesloten ruimte voorzien waarin hij zich volledig kan uitleven. Aarzel niet om er speelgoed in te leggen (een hangmat voor cavia’s, kegeltjes, ringen of lege flessen). Daar is hij dol op!

Plaats een kattenbak voor knaagdieren of kittens in een hoek van de ingerichte ruimte. Leer hem dat hij daar zijn behoefte moet doen door hem een snoepje te geven telkens als hij dit doet. Doet hij het toch op een andere plaats? Steek hem dan onmiddellijk terug in zijn kooi! Hij is heel erg op zijn vrijheid gesteld en zal snel begrijpen wat je van hem verwacht. Vergeet ook niet het ruifje uit zijn kooi te halen. Als hij iets heeft om op te knabbelen, zal hij minder domme stoten uithalen!

VERZORGING

Knip regelmatig zijn nagels bij met een speciale nageltang zodat hij zichzelf en jou niet bezeert. Vraag de eerste keer aan je dierenarts hoe je tewerk moet gaan. Een andere typische eigenschap van de langharige cavia is dat hij vaak geborsteld moet worden, zodat hij niet te veel haren inslikt. Die kunnen namelijk zijn darmen verstoppen.

Gerelateerde producten: