Voeding voor de woestijnrat

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Voeding voor de woestijnrat

Een evenwichtige en niet te rijke voeding is wat een woestijnrat het meeste nodig heeft. De gerbil is een vegetariër met trekken van een omnivoor.

Hij voedt zich voornamelijk met zaden, maar houdt ook van insecten en fruit. 

BASISVOEDING 

Omdat hij een woestijndier is, heeft dit knaagdier nood aan vetarme voeding. De gerbil zal niet snel dik worden, maar te veel vet is wel giftig voor hem. Omdat hij weinig eet en drinkt (ongeveer 4 ml/dag) moet zijn water slechts om de twee tot drie dagen ververst worden.

Geef hem elke dag een voorraad zaadjes of samengeperste korrels voor gerbils (het equivalent van een eetlepel per dag). Als hij zijn zaadjes gaat uitkiezen, geef je hem best compacte korrels. Hij eet immers liever rijke graantjes en laat de andere dan liggen.

Let er ook op dat je gerbil altijd iets heeft om op te knagen: hooi, wc-rolletjes, kleine twijgjes, droog brood, gierst of speeltjes in hout. Ook gepofte rijst, cornflakes en peren- of appelchips lust hij graag. Hooi is dan weer een belangrijke bron van calcium.

DE NODIGE AANVULLING

Eén of twee keer per week mag je je gerbil fruit, groenten en proteïnen geven. Insecten zijn een goede bron van proteïnen. Vooral de kleine krekels en meelwormen die je in je dierenspeciaalzaak vindt, zijn uiterst geschikt. Vind je insecten maar vies, dan zal je gerbil even blij zijn met yoghurt (één of twee druppels volstaan).

Verder is je nieuwe huisdier dol op appel, peer, witloof, komkommer, wortel, maïs, courgette, perzik, abrikoos, druiven, bloemkool, radijzen en paprika. Ook madeliefjes, klaver, frambozen en paardenbloemen uit je tuin zullen hem bekoren. Geef de voeding altijd gewassen, op kamertemperatuur en ontpit. Sommige voeding is slecht voor hem, zoals citrusfruit, avocado, kool, chocolade …

Gerelateerd advies