Wat eet de huismuis?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Wat eet de huismuis?

De muis is van nature een alleseter en houdt van eenvoudige voeding, zoals graanproducten, fruit, groenten en uiteraard kaas!

DAGELIJKSE VOEDING

Een volwassen muis eet vijf tot zeven gram per dag. Hou zijn voeding goed in de gaten, want dit kleine diertje heeft een sterke neiging tot overgewicht. Schotel hem één keer per dag (liefst in de late namiddag) speciale muizenkorrels voor. Nog beter zijn de ‘labbrokken’ (kleine beige blokjes waarin alle noodzakelijke voedingsstoffen samengeperst zitten). Dit om te vermijden dat hij kieskeurig wordt en enkel eet wat hij het lekkerst vindt, waardoor hij met voedseltekorten gaat kampen.

Zorg ervoor dat er steeds vers water is. Hooi is geen absolute must, maar de muis knabbelt graag aan de sprietjes. Deze gebruikt hij vervolgens om zijn nest in te richten. Denk er ook aan regelmatig de voeding die je muis niet heeft opgegeten weg te nemen, om te vermijden dat hij bedorven voedsel gaat eten.

EXTRA SNACKS

Geef je muis af en toe wat gewassen fruit of groenten, gedroogd op kamertemperatuur. Je knaagdier houdt van wortelen, appelen, witloof, sla, courgettes, radijsjes … Om problemen te voorkomen, haal je best al het vers voedsel weg dat hij na een uur nog niet heeft opgegeten. Geef hem geen citrusvruchten, kiwi, bittere amandelen, melk, chocolade of erg gesuikerde of heel vette producten. Daar wordt hij ziek van.

VERWENNERIJ

Behalve van muizensnacks uit de dierenwinkel houdt je kleine vriend ook af en toe van een broodkorst, een paar cornflakes, gepofte rijst of wat kaas (dit laatste met mate). Maak ook een mineraalsteen vast aan de tralies van zijn kooi. Je kleine haarbal zal er maar wat graag aan likken.

TIP

Leg enkele kleine takjes van niet-behandelde fruitbomen in de kooi. Je muis zal die niet alleen gebruiken om de atleet uit te hangen, maar ook om zijn tanden en nagels te vijlen die nooit stoppen met groeien, zoals bij alle knaagdieren.

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: