Wat eet een cavia?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Wat eet een cavia?

Een cavia eet enkel planten en is een echte ‘grazer’.

Verder heeft hij ook veel vers fruit en groenten nodig om genoeg vitamine C binnen te krijgen.

Je cavia heeft altijd vers water en hooi nodig. Het hooi is nodig voor een goede darmtransit en het afslijten van de tanden, die voortdurend groeien.

DAGELIJKSE VOEDING

Geef hem ‘s morgens enkel hooi en verse groenten of kruiden. Wat je gerust mag geven: broccoli, aubergine, bleekselder, knolselder, witloof, komkommer, courgette, venkel (en loof), paardenbloemen, radijzen (en loof), paprika, rucola, tomaat, peterselie, munt, brandnetel en bladeren van de aardbei- of frambozenplant. Geschikt fruit: aardbeien, frambozen, kiwi’s, abrikozen, bananen, ananas en meloenen. Spinazie en wortelen zijn af te raden. Sla, bieslook, knoflook, ui, prei, vijgen, rabarber, pruimen en dadels zijn niet goed voor je cavia. Geef hem altijd een mix van groenten of fruit in plaats van slechts één soort.

Cavia’s maken zelf geen vitamine C aan, maar hebben het wel nodig om te kunnen overleven. Geef hem elke dag ofwel vitamine C in speciale druppels in zijn water (dat je elke dag ververst), ofwel korrels verrijkt met vitamine C. Ook uit verse groenten en fruit haalt hij vitamine C. En wees zeker niet bang dat je hem te veel vitamine C zal geven.

Geef hem aan het eind van de dag 1 tot 2 eetlepels complete voeding voor cavia’s. Kies voor geëxtrudeerde brokjes (die allemaal hetzelfde zijn) in plaats van een zaalmix. Als je dat niet doet, gaat hij kieskeurig eten en laat hij de hardste stukjes liggen, met het gevolg dat zijn tanden minder slijten en hij niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Gooi elke dag weg wat hij heeft laten liggen en geef hem een verse portie.

EXTRA VOEDING

Geef hem één keer per week een lekkernij, zoals een takje van een hazelaar of moerbeiboom, blaadjes van een frambozenstruik of een gedroogd stukje appel (met mate). Vergeet nooit dat je klein pluizig vriendje een planteneter is. Brood, koekjes, suiker en chocolade zijn dus taboe! Omdat hij zo graag eet, heeft hij ook de neiging snel dik te worden.

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: