Zin om een konijn in huis te halen?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Zin om een konijn in huis te halen?

Je droomt van een kleine pluizenbol met ronde oogjes, bolle wangen en een zachte pels? Dan is een konijn je ideale vriendje! Maar vergis je niet: dit taaie beestje heeft een klein hartje en heel veel nood aan affectie. Alles wat je moet weten over dit lieve huisdier vind je hier.

Een konijn aanschaffen doe je niet zonder na te denken. Wanneer je er zorg voor draagt, zal je konijntje 8 tot 12 jaar leven … Maar al die tijd zal je het de nodige aandacht moeten geven.

HYGIËNE

Ook al vraagt een konijn niet veel onderhoud – het wast zich elke dag zelf en neemt geen bad (konijnen hebben een hekel aan water) – je zal er toch elke dag mee bezig moeten zijn.

Een konijn begint de dag vroeg. Het verkent zijn territorium, loopt en springt in alle richtingen en wrijft met zijn kin over strategische plaatsen. Waarom? Om zijn territorium af te bakenen met speciale klieren! Het laat sporen na die mensen niet kunnen zien of ruiken, maar andere dieren wel.

Goed om te weten: konijnen (mannetjes meer dan vrouwtjes) bakenen hun territorium ook af met andere klieren op het lichaam, met urine en uitwerpselen. De castratie van mannetjes en sterilisatie van vrouwtjes kunnen dit probleem wel verminderen of zelfs verhelpen.

KIEZEN

Tijd dus om je nieuwe vriendje te kiezen. Op het moment van de aankoop moet het konijn minstens zeven tot acht weken oud zijn. Let op dat je een gezond diertje koopt. Bepaalde tekenen liegen niet: twinkelende ogen, nette oren, een glanzende vacht, een proper achterwerk, veel keuteltjes en een levendig gedrag wijzen op een goede gezondheid.

Ga meteen naar huis wanneer je de winkel verlaat en plaats het diertje voorzichtig in zijn kooi, die je vooraf al hebt klaargemaakt. Neem vervolgens de tijd om zachtjes tegen het konijn te praten en het zo op zijn gemak te stellen. Geef het daarna wat te eten en te drinken. Van zodra je konijn iets gegeten heeft en tot bij jou komt, heb je zijn vertrouwen al wat gewonnen. Zo bouw je langzaam aan een band op.

WEETJE

Wil je je konijn een speelkameraadje geven? Dat is een goed idee. Hoe jonger de dieren zijn wanneer ze samen worden gebracht (vóór ze seksueel rijp zijn) hoe groter de kans dat ze vredig zullen samenleven. Soms helpt een castratie en/of sterilisatie ook.

Castratie of sterilisatie is trouwens aanbevolen als je een koppel konijnen neemt, want anders zal je al snel met een kroostrijk gezin zitten! Ook een cavia is een goede keuze als gezelschap voor je konijn.

Gerelateerde producten: