Zin om een rat in huis te nemen?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Zin om een rat in huis te nemen?

Vooroordelen zijn moeilijk te overwinnen en de rat is daar dikwijls het slachtoffer van. Ten onrechte. Kijk maar eens van dichtbij naar zijn spitse snuit, zijn nieuwsgierige kraaloogjes en zijn lange roze staartje …het loont de moeite om dit knaagdier te leren kennen!

Een rat in huis nemen, dat is zich engageren om gedurende twee tot vier jaar tijd te besteden aan een aanhankelijk diertje.
Maar waar moet je op letten wanneer je een rat in huis haalt?

KIEZEN

Eerst en vooral kiezen tussen een mannetje of een vrouwtje? Beide zijn heel mensgericht. Mannetjes zijn meestal groter, vrouwtjes zijn speelser. Doorgaans is het gemakkelijker om vrouwtjes samen te houden.
Kies een levendig en nieuwsgierig exemplaar van minstens vijf weken oud, met een gladde vacht, glanzende, propere ogen en een gezonde neus. Let ook op de oortjes: die moeten proper, mooi glad zijn en liefst geen scheurtjes of gaatjes hebben.

HYGIËNE

Maar wat je ook kiest, een rat is een heel proper diertje dat zich regelmatig wast, van kop tot teen. Ratten zijn groepsdieren en hebben elkaars gezelschap nodig om gelukkig te zijn. Ze houden ervan om over elkaar heen te slapen, elkaar te wassen, samen te spelen … Een rat alleen zal veel meer aandacht van je vragen en zal zich snel gaan vervelen. Heb je niet veel tijd? Dan is het belangrijk om er meteen twee te kopen.

ACTIVITEIT

Een rat moet minstens een uur per dag uit zijn kooi gelaten worden. En altijd onder een waakzaam oog. Vooraleer je je knaagdier uit zijn kooi laat, is het belangrijk dat je zijn speelruimte begrenst, en dat je weet hoe je hem nadien terug in zijn kooi gaat krijgen. Hij heeft de smaak van de vrijheid snel te pakken!

Ratten zijn levendig en nieuwsgierig, en houden ervan al snuffelend op ontdekking te gaan. Het is heel belangrijk dat je zijn speelterrein buiten zijn kooi goed beveiligt: geen elektriciteitssnoeren waar hij bij kan, geen hoekjes waar je hem niet uit kan halen en geen toegang naar buiten.

Hoewel een rat vooral actief is bij zonsop- en zonsondergang, past hij zich makkelijk aan je levenswijze aan. Als je een regelmatig ritme hebt, zal je rat wakker zijn wanneer je aandacht aan hem kan besteden.

BIJTEN

Net als elk dier kan hij bijten wanneer hij zich bedreigd voelt. Maak een onderscheid tussen een rat die bijt om de wereld te ontdekken, een kwade beet van een volwassen rat en een ‘waarschuwingsbeetje’.

TIP

Grijp een rat nooit bij de staart, want die is heel belangrijk. De staart zorgt ervoor dat de rat zijn temperatuur kan regelen en zijn evenwicht kan behouden. Ga er dus voorzichtig mee om. Om je rat op te nemen, steek je een hand onder zijn borst en ondersteun je zijn achterpoten. Dat laat hij gemakkelijk toe.

Gerelateerde producten: