Zin om een woestijnrat in huis te halen?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Zin om een woestijnrat in huis te halen?

Een grappig snoetje, een lange pluizige staart en tonnen energie. De woestijnrat is een sympathiek, maar fragiel knaagdier.

Maar voor je hem in huis haalt, informeer je dan eerst goed over dit knaagdier.

KNAAGDIER

Weinig knaagdieren doen hun naam zoveel eer aan als de gerbil, want hij knaagt aan alles wat hij tegenkomt om zijn tanden af te slijten. Van de spijlen van zijn kooi tot zijn accessoires en speeltjes...  Niets is veilig voor zijn kleine tandjes!

Wees dus extra aandachtig wanneer je hem vrij laat rondlopen (wat nodig is voor zijn welzijn). Hij knaagt niet enkel aan alles wat hij tegenkomt maar loopt ook het risico ergens met zijn - zeer fragiele staart - vast te raken.

CONDITIE

Hij lijkt een beetje op de hamster (zijn snuit), de rat (zijn lange staart) en de eekhoorn (zijn pluizige staart). En hij beschikt over een verbluffende conditie en energie. De gerbil leeft eerder overdag dan ‘s nachts, maar hou er toch rekening mee dat hij ook ‘s nachts lawaai kan maken!

De gerbil is iets kleiner dan tien cm (20 tot 25 cm als je de staart meerekent) en leeft twee tot vijf jaar.
Hij heeft weinig nood aan liefkozingen, maar staat altijd garant voor spektakel (vooral met soortgenoten). Hij houdt van springen, klimmen, spelen en knagen!

WEINIG ONDERHOUD

De gerbil of ‘woestijnrat’ is een diertje uit de woestijnvlakten van Mongolië, Noord-China en Afrika. Door zijn woestijnroots eet en drinkt hij weinig. Daardoor is het een zeer proper dier dat weinig geur afscheidt. Dit knaagdier is minder veeleisend dan bijvoorbeeld een hamster of konijn.

VOEDING

Omdat het verteringssysteem van de gerbil zo kwetsbaar is, is het heel belangrijk dat je zijn voeding niet bruusk wijzigt. Geef je hem nieuwe voeding? Doe dit dan geleidelijk door ze enkele dagen lang met de vertrouwde voeding te combineren.

Koop dus een nieuwe zak voer vóór de huidige leeg is als je op andere korrels wil overstappen. Geef nieuw groenvoer altijd eerst in kleine hoeveelheden.

WEETJE

Een gerbil leeft liever in groep dan alleen. Koop dus twee dieren als je wil dat ze gelukkig zijn.
Wil je vermijden dat je plots met een hele familie gerbils zit, kies dan twee vrouwtjes!

Gerelateerde producten: