De rol van de dierenarts

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

De rol van de dierenarts

In de paardensport komt de dierenarts niet enkel langs wanneer je huisdier ziek is, maar ook tijdens de aankoop

en tijdens wedstrijden met je paard is een dierenarts vaak aanwezig. Zijn zorgende rol gaat verder dan alleen maar genezen.

UITVOERENDE ROL

Waar de dierenarts in de meeste gevallen pas na de aankoop van een dier zijn rol opneemt, doet hij dat in de paardenwereld tegenwoordig ook meer en meer voordien. Wanneer je als aspirant-koper kennis hebt gemaakt met het paard, een ‘proefritje’ hebt gemaakt en echt geïnteresseerd bent, kan je immers best een dierenarts inschakelen voor een grondige check-up van het paard.

Wat doet de dierenarts in dit geval? Hij zal daarbij vooral het bewegingsstelsel en het gebit controleren, meestal een bloedstaal afnemen om de bloedwaarden na te gaan en zeker wanneer het om een duur paard gaat, worden er haast standaard röntgenfoto’s gemaakt. Pas als de uitkomst van dat alles bevredigend is, wordt er overgegaan tot aankoop.

Of, wat ook voorkomt, tot een aankoop op proef. Als koper kom je dan met de verkoper overeen om het paard tegen een vergoeding bijvoorbeeld een maand lang te ‘testen’. Is de koop definitief gesloten, dan moeten de gegevens op de chip (verplicht!) van het paard, alleszins aan jou als nieuwe eigenaar gelinkt worden.

ADVISERENDE ROL

De dierenarts speelt dus niet alleen een uitvoerende, maar ook een adviserende rol. Hij zal je ook voorlichten met betrekking tot vaccinaties (meestal tegen rhinopneumonie, influenza en zeker tetanus) en ontworming. Daarnaast kan hij je adviseren bij het optimaliseren van het paardendieet, ... Hoe intensief de dierenarts verder zijn rol speelt bij je paard, hangt vooral af van de activiteiten die je met je paard onderneemt. Het spreekt voor zich dat een paard waarmee rustig gewandeld wordt, minder risico op bijvoorbeeld verwondingen loopt dan een paard waarmee intensief wordt gesport. Een echt wedstrijdpaard zal zelfs constant medisch begeleid worden. Dat geldt trouwens ook voor de fokpaarden in sommige stoeterijen.

Gerelateerde producten: