Het budget – is paardrijden echt een dure hobby?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Het budget – is paardrijden echt een dure hobby?

Er wordt vaak gezegd dat het houden van een paard duur is, maar klopt deze redenering wel?

Tom&Co probeert hierop een antwoord te formuleren.

SOORT PAARD

De aankoop van een paard varieert tussen de honderden en de – jawel – miljoenen euro’s. Dat is dus op zo’n zachtst gezegd een breed budgetkader waarin we ons bevinden. Ook de kosten voor de verzorging laten zich niet zomaar bepalen. In de praktijk hangt heel veel af van wat je zelf doet en van welk soort paard of pony je hebt.

Net zoals elk dier, kost een paard of pony alleszins geld, en het gaat natuurlijk om een relatief groot en soms delicaat dier. De kosten kunnen daarmee dus recht evenredig oplopen. Dat gezegd zijnde, hoeft een paard of pony nu ook geen fortuin te kosten.

ZELF DOEN

Gesteld dat je zelf over de nodige infrastructuur beschikt (Zie ook ‘Minimale Infrastructuur’) en je alle verzorging zelf doet (voederen, laten bewegen, groomen, stalonderhoud; zie ook: ‘De Verzorging’ ), dan kunnen in het geval van een kleine pony al enkele tientallen euro’s per maand volstaan.

LATEN DOEN

Maar je kan de balans ook naar de andere zijde laten omslaan wanneer je veel door anderen laat doen. Staat je paard bijvoorbeeld in ‘volpension’ op een manege, dan worden meestal enkele honderden euro’s per maand aangerekend.

Maar ook tussenoplossingen zijn mogelijk en bespreekbaar bij de meeste maneges. Heb je tijd om zelf die paardenbox uit te mesten, kom je zelf voederen, enzovoort, dan zal dit uiteraard het budgetplaatje ten goede komen. Een dubbele win overigens, want hoe meer je zélf doet, hoe lonender de relatie met je paard zal zijn!

Gerelateerde producten: