Het verschil tussen paarden en pony's

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Het verschil tussen paarden en pony's

Het verschil tussen paarden en pony's is qua grootte duidelijk zichtbaar.

De ene is groot en de andere klein. Maar waarin verschillen ze nog?

FOKKEN

Paarden roepen een bepaalde passie op. De ‘domesticatie’* van het paard is dan ook al zo’n 5000 jaar geleden begonnen. Vanuit het ‘oerpaard’ is men over de eeuwen heen verder gaan fokken om het paard in alle maten en gewichten te kunnen inzetten voor de meest diverse doeleinden. Soms roemrijk, soms heel praktisch. Alle rassen en redenen tot fok opsommen, vraagt een hele bibliotheek. 

Want wist je bijvoorbeeld dat de Shetland (van nature al klein), later in mini formaat gefokt werd om in de koolmijnen te kunnen werken? Door al dat fokken komen we ook bij het onderscheid tussen paard en pony uit. Een pony is in wezen robuuster dan een paard: hij vraagt in die zin een stuk minder zorgen, wordt tot 30 jaar oud (met zelfs uitschieters tot 40 jaar) en heeft bovendien minder voeding nodig. Het verschil met het paard is verder vooral een kwestie van bouw en vooral grootte, de zogenaamde ‘stokhoogte’. (Zie ook: ‘Pony’s, Paarden en Kinderen’) Een paard wordt omwille van zijn lichaamsbouw (groter en fragieler dan de pony) gemiddeld 20 jaar, met uitschieters tot 30 jaar.

* is het proces waarmee de mens dieren (door fokken) zodanig van eigenschappen veranderen dat deze steeds meer gewend raken aan het leven bij de mens en taken uitvoeren voor de mens

KARAKTER

Daarnaast worden paarden en pony’s opgedeeld in warmbloeden en koudbloeden. Een koudbloed is in de regel gewilliger, meegaander en kalmer. De term wordt dus gebruikt om het temperament aan te duiden; er is heus geen temperatuursverschil van bloed!

Wanneer men dus over een paard zegt dat het ‘veel bloed’ heeft, mag je je dus aan een paard vol karakter en soms eigenzinnigheid verwachten. De antipode wordt een ‘koel paard’ genoemd; paarden waarnaast je bij wijze van spreken een bom mag laten ontploffen zonder dat ze een kik geven. Veel hangt natuurlijk ook af van het ras waartoe het paard eventueel behoort; sommige hebben specifieke eigenschappen.

Gerelateerde producten: